Eerste zeehondenpup van dit seizoen opgevangen

PIETERBUREN _ Zeehondencentrum Pieterburen heeft de eerste pup van deze zomer opgevangen. Het dier was al meerdere dagen in observatie in de buurt van het Dollardgebied. De pup, op de foto wordt hij weggedragen, is vernoemd naar Lisa, één van de medewerkers van het centrum.

Onderzoekers van het centrum zagen Lisa geboren worden, maar vervolgens kwam de moeder om onbekende redenen niet meer bij de pup terug. Volgens het protocol van het Zeehondenakkoord is de pup in observatie gekomen. Dat betekent onder meer dat het iedere dag wordt gewogen. Na twee dagen gewichtsafname werd geconcludeerd dat de pup het niet zelfstandig zou redden. Daarop werd besloten het diertje op te vangen in Pieterburen. Daar lijkt het met Lisa naar omstandigheden goed te gaan. De dierenartsen hebben geen bijzondere zaken gezien tijdens de intake, maar blijven het jonge dier goed in de gaten houden.

Het geboorteseizoen van de gewone zeehond is in volle gang. Er zullen de komende tijd veel pups worden geboren en zo’n drie à vier weken melk krijgen van de moeders. Alle opvangcentra en vrijwilligersorganisaties roepen daarom nogmaals op om juist nu zo veel mogelijk afstand te houden van zeehonden. Bovendien is het strikt verboden voor het publiek, ondanks goede bedoelingen, om zelf in te grijpen bij vermoedens dat een zeehond in nood is.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.