Marijke Schermer nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

GRONINGEN – Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2022-2023. In drie lezingen en een openbaar interview vertelt zij hoe personages tot leven komen, over de kracht van de dialoog en reconstrueert ze de ontstaansgeschiedenis van haar romans aan de hand van enkele obsessies. Daarnaast verzorgt zij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

Op de openingsavond op 12 september 2022 gaat hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met Marijke Schermer in gesprek over haar werk, haar achtergrond en over haar observaties van het leven. In de daaropvolgende drie openbare lezingen bespreekt Schermer drie verschillende thema’s: personages en relaties, over wat er tussen de regels wordt geschreven en hoe je omgaat met de werkelijkheid in fictie. In de werkcolleges gaan de studenten onder begeleiding van Schermer aan de slag met deze thema’s.

Roman- en toneelschrijver Marijke Schermer werd in 1975 geboren in Amsterdam, groeide grotendeels op in Groningen, en studeerde aan de Toneelschool Arnhem (ArtEZ) om actrice te worden. Ze behaalde wel haar diploma maar speelde daarna nooit meer toneel. Ze schreef toneelstukken en libretto’s en regisseerde haar eigen en andermans werk. In 2009 ontving ze de Charlotte Köhler Prijs voor haar toneelwerk. Haar werk werd door meerdere gezelschappen gespeeld en vertaald in het Engels, Duits, Frans en Roemeens. Ze schreef een aantal korte verhalen en de romans Mensen in de zon (2013), Noodweer (2016) en Liefde, als dat het is (2019) werden lovend ontvangen in de pers. Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2020. Naar aanleiding van deze roman schreef het NRC dat Schermer ‘hard op weg is een van de interessantste schrijvers van Nederland te worden.’

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos, Joost de Vries, Ellen Deckwitz, Auke Hulst, Edward van de Vendel, Joke van Leeuwen en Mathijs Deen.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.