Wielrennende waterschappers fietsen 375 km over NAP-nulmeterlijn

GRONINGEN – Op 20 juni fietsen meer dan twaalfhonderd wielrenners de ClimateClassic: een fietstocht van Breda naar Groningen om aandacht te vragen voor de gevolgen en het voorkómen van klimaatverandering. Met z’n allen vormen ze een kleurig lint dat over de NAP-nulmeterlijn, 375 kilometer, van Nederland slingert.

De waterschappen op de route doen mee met negen waterschapsestafetteteams, bestaande uit bijna zeventig medewerkers en bestuursleden. Op elke waterschapsgrens geven zij het estafettestokje -een bidon met hun klimaatbeloftes- over aan het volgende team.

Het team van Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest fietst mee met een team van elf personen, dat bestaat uit onder meer bestuurslid Jeroen Niezen. Om circa 20.30 uur neemt dit team het estafettestokje over van de fietsers van Wetterskip Fryslân, bij Veenhuizen. Vervolgens fietsen zij de laatste etappe, zo’n 32 kilometer, van de ClimateClassic. Tussen 21.30 uur en 22.00 uur verwachten zij te finishen. De finish en het eindpunt van de ClimateClassic is bij de Suikerfabriek in Groningen (Stadslab, Energieweg, 9743 AN Groningen).

De ClimateClassic is een initiatief van Cycling4Climate

Cycling4Climate organiseert fietsevenementen met als doel bewustwording rond de klimaatcrisis te vergroten, en mensen op een leuke manier in beweging te brengen. Dagelijks bestuurslid Els Otterman van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nam het initiatief om met de waterschappen op de route mee te doen: ‘Als waterschappen hebben we al elke dag te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Denk aan perioden van langdurige droogte en extreme hoosbuien. Die gaan in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen. Dat heeft veel gevolgen voor onze steden en dorpen, onze dijken en ons buitengebied.

“Iedere schop in de grond moet klimaatbestendig zijn”, zei onze Deltacommissaris onlangs. Inspelen op de gevolgen van klimaatverandering is echter niet genoeg. We moeten met z’n allen ook de uitstoot van CO2 naar beneden brengen. Als waterschappen investeren we elk jaar miljoenen euro’s in grote projecten zoals dijkversterkingen, en in het onderhoud van dijken, water, gemalen, stuwen, sluizen en rioolwaterzuiveringen. Door die schaalgrootte bieden we marktpartijen mogelijkheden om te verduurzamen en innovatieve oplossingen te zoeken. Emissieloos en circulair werken wordt zo de nieuwe standaard. Vanzelfsprekend is dit nog niet, en daarom laten we met deze waterschapsestafette graag zien hoe je door samen te werken verder komt’.

De route die de fietsers rijden is niet zomaar gekozen: hij volgt grotendeels de NAP-nulmeterlijn, die, als we doorgaan op de huidige weg, de nieuwe kustlijn wordt. Zonder de gemalen en dijken van de waterschappen zou dat overigens nu al het geval zijn.

Foto: Medewerkers van waterschap Noorderzijlvest die deelnemen aan de ClimateClassic

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.