Artemissers actief in Groningen, Loppersum, Leek en Onstwedde

WINSUM – Leden van de Loopgroep Artemis uit Winsum waren het afgelopen weekend weer volop actief. Zo verschenen er Artemissers aan de start bij wedstrijden in Groningen, Loppersum, Leek en Onstwedde.

Kardingerbultra Groningen

De Kardingerbultra is de eerste achtertoen ultra op Gronings grondgebied en is een hardloopwedstrijd over 24 uur. Het initiatief is van duurloper en stadjer Nico Swart, die samen met sportwinkel Steenboksport gevestigd te Groningen, garant staat voor de organisatie. De opzet van de wedstrijd is eenvoudig: een rondje van 6706 meter, inclusief 32 hoogtemeters op de Kardingerbult, moet binnen een uur worden afgelegd. Wie dit niet lukt ligt uit de race. Een uur na de laatste start begint een nieuwe ronde. De maximale afstand bedraagt 24 ronden in 24 uur is 160,944 kilometer. Degene die de meeste ronden aflegt of in de laatste ronde de snelste is wordt tot winnaar uitgeroepen. De start was vrijdagmiddag om 17.00 uur. Omdat er door de meeste van de 45 van de 50 maximaal toegestane deelnemers ook in het donker moest worden gelopen was naast de aanwezige straatverlichting langs het parcours het dragen van een hoofdlamp verplicht gesteld. Het werd een afvalrace.

Artemis kent met onder andere Janneke Cazemier uit Warffum en Arjen Kwint uit Loppersum een tweetal leden die wel voor een dergelijke extreme wedstrijd te porren is. Arjen Kwint hield het na 8 ronden voor gezien. Voor zijn afgelegde 53,648 kilometer werd een tijd van 7.44.58 uur genoteerd, goed voor een 18e plek bij de mannen. Kwint: “Het was een uniek evenement. Elk uur weer klaar staan voor een volgende ronde. Proberen krachten te sparen om te ondervinden hoeveel rondes je kan afleggen. Na een drukke werkweek vond ik het na 8 ronden wel prima. Gaf om 01.00 uur de voorkeur aan mijn bed. De onderlinge sfeer was geweldig en de organisatie was prima. Ook de support van clubgenoot Harry Hammenga onderweg werd zeer gewaardeerd.”

Janneke Cazemier is na 10 ronden gestopt. Zij legde haar 67,060 kilometer af in 9.55.15 uur. Ze werd hiermee tweede bij de vrouwen. Cazemier: “Ik ben tevreden met 10 ronden. Het was zwaar om na iedere ronde ongeveer een kwartier te moeten wachten. En 10 keer de bult beklimmen is een hele andere discipline. Van de zeven vrouwen waren alleen Hinke Schokker en ik na 8 ronden nog in de race. Toen ik om 03.00 uur stopte waren er van de 45 deelnemers nog maar 15 onderweg. Ik ben er wel tevreden mee.”

De wedstrijd werd uiteindelijk in de 24e en laatste ronde in de sprint gewonnen door Hinke Schokker uit Eastermar/Groningen in 23.31.00 uur.

Lopster Torenloop

Met een derde plaats bij de vrouwen 50 kwam Simone Binnema uit Eenrum zaterdagavond in Loppersum goed voor de dag.

Rechts Simone Binnema

De Motor-, Fiets- en Automobielclub (MFAC) Loppersum stond na twee jaar afwezigheid door corona afgelopen zaterdag weer garant voor de organisatie van de 15e editie van de Lopster Torenloop, de derde loop van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit. Onder prima weersomstandigheden gingen er 86 lopers op de 10 kilometer en 58 lopers op de 5 kilometer van start. Ondanks dat de deelname aan hardloopwedstrijden landelijk afneemt was men in Loppersum met 144 deelnemers tevreden. De Lopster Torenloop telde overigens in 2018 en in 2019 nog respectievelijk 182 en 217 deelnemers.

Artemis telde op de 10 kilometer zes deelnemers en vier deelnemers op de 5 kilometer. Op de 10 kilometer, bestaande uit twee ronden van 5 kilometer, werd Simone Binnema bij de vrouwen 50 achter Christien Koning (Groningen) en Elise Kool (Loppersum) verdienstelijk derde in 48.48 minuten.  Ricardo Damminga uit Baflo was met een tijd van 42.12 minuten en een 12e plaats bij de mannen senioren de rapste Artemisser. Bij de mannen 50 noteerde Jaap Smith uit Baflo met een tijd van 46.21 minuten een 8e plaats. De 10e plaats was voor stadjer Marnix van den Brink in 46.37 minuten. Harry Hammenga uit Winsum volgde als 12e in 52.49 minuten. Voor de van een blessure terugkomende Geert Jan Reinders uit Loppersum werd bij de mannen 60 als 16e een tijd van 1.08.52 uur geklokt.

Van de vier deelnemers op de 5 kilometer was de Leenster Wim Ammeraal de snelste. Zijn 22.01 minuten betekende een 7e plaats bij de mannen/vrouwen. Arjan Hegge uit Winsum werd met een tijd van 23.21 minuten 12e. Dorpsgenoot Fanny Kaper blijft verbazen. Haar 26.27 minuten was niet allen goed voor een 23e plaats maar ook voor haar zesde persoonlijke record in 2022. Zij knabbelde 38 seconden van haar toptijd op deze afstand af. Jeannet Bakema uit Loppersum completeerde de Artemis afvaardiging op de 5 kilometer als 46e in 29.39 minuten.

De 10 kilometer werd bij de vrouwen gewonnen door de stad-Groningse Christien Koning in 43.36 minuten. De winst bij de mannen ging naar de Damster Gerard Vos in 34.31 minuten.

De Lopster Torenloop is prima verlopen met dank aan de organisatie, de vele vrijwilligers en de streetband LOS.

De volgende loop van het circuit is de Jannes Nijboerloop in Ten Boer op maandag 29 augustus.

4 Mijl van Leek

Vrijdagmiddag 1 juli vond voor de eerste keer de 4 mijl van Leek plaats. De organisatie was in handen van Loopsport Leek, Wielerorganisatie Leek en Promotie Platform Leek. De 4 mijl en de wielerronde van Leek, onderdeel van de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier, maakten gebruik van hetzelfde parcours met start en finish op De Dam in het centrum van Leek.

De 4 mijl, bestaande uit vier ronden, kende totaal 83 deelnemers, verdeeld in 35 vrouwen en 48 mannen. Johan Vonck uit Garnwerd was een van 48 mannelijke deelnemers. Hij legde de 6437 meter af in 27.16 minuten en klasseerde zich hiermee als 19e

Onstwedder Omloop

In het kader van de Diamantweek in Onstwedde organiseerde de hardloopclub Onstwedde in samenwerking met Runners Stadskanaal en de handelsvereniging Onstwedde maandagavond onder prachtige weersomstandigheden de Onstwedder Omloop. Afhankelijk van de te lopen afstand moest de uitgezette route van 2,5 kilometer met start en finish in de Dorpsstraat tot maximaal vier keer worden gelopen. De Omloop trok op de 5, 7,5 en 10 kilometer tot tevredenheid van de organisatie totaal 167 deelnemers.

Arjan Hegge uit Winsum was een van de 80 mannelijke deelnemers op de 10 kilometer. Hij legde zijn vier rondjes af in 48.36 minuten. Naast een 30e plaats noteerde hij hiermee ook een persoonlijk record op de 10 kilometer. Hij verbeterde zijn oude toptijd op deze afstand met 51 seconden.

Foto boven artikel: Janneke Cazemier en Arjen Kwint

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.