Extra geld voor Werelderfgoedcentrum

LAUWERSOOG – Het Waddenfonds maakte gisteren bekend dat het 3,2 miljoen euro extra bijdraagt aan het Werelderfgoedcentrum in de haven van Lauwersoog. Dit is bedoeld om de financiering van de bouw alsnog rond te krijgen. Eerder stelde het fonds een bedrag van 9,6 miljoen euro beschikbaar.

Het Werelderfgoedcentrum had om een extra bijdrage van vijf miljoen euro gevraagd omdat de kosten van het centrum ruim zeventien miljoen euro hoger uitpakken dan begroot. Dat komt onder meer door de gestegen bouwkosten. Ook de provincie Groningen komt met extra subsidie over de brug, zo’n 2,8 miljoen. De gemeente Het Hogeland borg staat voor een lening van 9 miljoen.

Het Werelderfgoedcentrum wordt een gebouw in de haven van Lauwersoog waar de door de Unesco als Werelderfgoed bestempelde Waddenzee centraal staat. In het pand wordt het Zeehondencentrum van Pieterburen ondergebracht; met expositieruimten, onderzoeks- en vergaderruimten, horeca en een winkel moet het minimaal 120.000 bezoekers per jaar trekken.

De kosten voor de bouw zijn nu op nu 43,7 miljoen euro berekend. Met de extra subsidie van het Waddenfonds en de provincie is er nog een tekort van 1,8 miljoen. Niek Kuizenga, directeur van de stichting achter Werelderfgoedcentrum is optimistisch: “We hadden 5 miljoen gevraagd. Ik heb begrip ervoor dat het Waddenfonds op dit bedrag uitkomt en beperkt is in de mogelijkheden voor extra steun.. We hebben nu alle puzzelstukjes bij elkaar en die moeten we bij elkaar gaan leggen om de bouw binnen deze financiële grenzen voor elkaar te krijgen. Na de zomer moet dit klaar zijn.”

Het Werelderfgoedcentrum wordt een gebouw in de haven van Lauwersoog waar de door de Unesco als Werelderfgoed bestempelde Waddenzee centraal staat. In het pand wordt het Zeehondencentrum van Pieterburen ondergebracht; met expositieruimten, onderzoeks- en vergaderruimten, horeca en een winkel moet het minimaal 120.000 bezoekers per jaar trekken.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.