RWE en SolarDuck gaan voor grootschalige drijvende zonneparken op zee

RWE en het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om het gebruik van drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen. Om de kennis over de drijvende zonnetechnologie van SolarDuck te versnellen, zal RWE investeren in een eerste offshore pilot in de Noordzee.

Het project is een eerste stap in de samenwerking en legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust West (HKW). RWE heeft ingeschreven op de aanbesteding van dit project en nam SolarDuck in offerte op met een zeer innovatieve combinatie van offshore drijvende zonne-energie met geïntegreerde opslagoplossingen.

De door SolarDuck ontwikkelde techniek voor drijvende zonnepanelen op zee creëert een nieuwe mogelijkheid voor de productie van zonne-energie en biedt een antwoord op de toenemende schaarste van land voor de opwekking van hernieuwbare energie. De integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieopwekking (gebruikmakend van de ruimte tussen de windturbines) en maakt synergiën mogelijk met betrekking tot de bouw en het onderhoud van de multifunctionele hernieuwbare energiebron. Het resultaat is een evenwichtige energieproductie dankzij de complementaire aard van wind- en zonne-energiebronnen.

Voor de bouw van zonneparken op zee is technologie nodig die bestand is tegen zware omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en zout water. SolarDuck’s unieke driehoekige platform, dat ‘s werelds eerste certificering voor drijvende offshore zonne-installaties heeft ontvangen van Bureau Veritas, is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen – vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl een veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.

Om de ontwikkeling van de technologie te versnellen, zal RWE in 2023 investeren in de grootschalige pilot van een zonnepark op zee van SolarDuck, ‘Merganser’ genaamd, met een nominale capaciteit van 0,5 MWp. ‘Merganser’ zal naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee en zal SolarDuck’s eerste pilot op zee zijn na de succesvolle inzet van een pilot in het binnenland in Nederland vorig jaar.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.