Ruwe haaien kramen bij de Waddeneilanden

WADDEN – “De Waddenzee wordt gebruikt als geboortegrond voor de ruwe haai”, laat de Waddenvereniging weten, nadat er afgelopen week vier pasgeboren ruwe haaien werden opgevist door onderzoekers. De Waddenvereniging is opgetogen over de vondst.  

Het gaat wereldwijd slecht met de ruwe haai en daarom vindt de Waddenvereniging het hoopvol nieuws dat ze zich rondom de Waddeneilanden lijken voort te planten. Garnalenvissers hadden de afgelopen tijd bij Terschelling en Ameland al vrouwtjes en jonge ruwe haaien aangetroffen in hun vangst.

Voor onderzoekers van het project Swimway Waddenzee waren zulke meldingen aanleiding tot nader onderzoek. Daar is nu dus uit gebleken dat meer pups van de soort in het gebied rondzwemmen. Volwassen vrouwtjes, die van een zender voorzien kunnen worden zodat ze gevolgd kunnen worden, zijn nog niet gevonden. De vier kleintjes waren tussen de 28 en 37 centimeter lang. Dat is te klein voor een zender.

Binnen Swimway Waddenzee werken onder meer de Waddenvereniging, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Wageningen Marine Research met elkaar samen.

Ruwe haaien kunnen twee meter lang worden en hebben echte tanden. Gevaarlijk zijn ze echter niet voor de mens, ze eten voornamelijk vis.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.