Open Monumentendag 2022: “Wie wat bewaart, die heeft wat”

HET HOGELAND – Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het weer Open Monumentendag. Het thema dit jaar is Duurzaamheid. U denkt dan vast niet meteen aan monumenten. Toch zijn dit soort gebouwen ontzettend duurzaam. Bijna 60 monumenten in Het Hogeland stellen hun deuren open voor publiek. Het complete overzicht vindt u op: openmonumentendag.nl

Monumenten zijn vooral duurzaam omdat ze ontzettend lang mee gaan. Eeuwenlang hebben mensen geleefd in de bouwwerken van onze voorgangers. Als een gebouw werd opgeruimd, werd het oude bouwmateriaal hergebruikt. Circulair bouwen is van alle tijden. Ook werden oude panden meestal niet gesloopt, maar steeds een beetje uitgebreid. Zo zijn stokoude sporen vaak bewaard achter een nieuwere gevel.

De gemeente organiseert dit jaar voor het eerst ‘de Duurzaamste Monument Verkiezing’. In een kort filmpje vertellen de monumenteigenaren waarom hun monument duurzaam is. Inwoners kunnen vervolgens op hun favoriete duurzame monument stemmen. Op 10 september overhandigt wethouder Eltjo Dijkhuis de prijs aan de winnende deelnemers. In augustus verschijnen de filmpjes op de social media kanalen van de gemeente.

Een van de deelnemende monumenten is de pastorie in Leens. Hier bevindt zich een ontvangstruimte uit de zestiende eeuw (1500-1600). Boerderij Kloosterwijtwerd in Usquert, gebouwd in 1817, bevat nog laatmiddeleeuwse sporen uit het klooster dat hier vroeger stond. Beide panden kunt u bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Aanmelden Het landelijke programma vindt u op: www.openmonumentendag.nl. Ook de open monumenten en activiteiten in Het Hogeland vindt u daar. Het aanmelden van uw monument kan nog steeds. Ga daarvoor naar: www.hethogeland.nl/openmonumentendag

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.