Langdurig klachten na corona bij 1 op de 8 Nederlanders

GRONINGEN – 1 op de 8 Nederlanders houdt langdurig klachten na corona. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG in Groningen.

Een team onder leiding van prof. dr. Judith Rosmalen heeft de gezondheidsdata van bijna 13.000 Nederlanders geanalyseerd. Daarbij bleek dat bij veel coronapatiënten de klachten aanhouden. Het gaat om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.

De onderzoekers willen nu bekijken in welke mate deze mensen, Long COVID-patiënten genoemd, nog kunnen functioneren, in het bijzonder in hun werk. Judith Rosmalen: ,,We vragen ook welke zorg mensen hebben ontvangen en hoe zij deze ervaren. Met alle data worden zorgpaden ontwikkeld om patiënten de juiste zorg te bieden en de maatschappelijke kosten te berekenen, zowel door de medische kosten als door productiviteitsverlies.’’

Gegevens van Lifelines werden gebruikt voor het onderzoek. Al 15 jaar wordt via dit programma van een grote groep Nederlanders een breed scala aan gezondheidsdata verzameld. Sinds eind maart 2020 worden ook data over corona verzameld.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.