Universiteit viert 350 jaar Groningens Ontzet met speciale activiteiten

GRONINGEN – De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat op 27 augustus stil bij 350 jaar Groningens Ontzet. ‘s Middags is er een publiekssymposium in het Academiegebouw. Ook is het Academiegebouw die dag gedeeltelijk open voor bezoekers. Voor RUG-alumni zijn er op 27 augustus speciale activiteiten in het kader van een ‘alumni-terugkomdag,’ waaronder een ‘Groote Maaltijd’ op het plein voor het Academiegebouw.

Het publiekssymposium, met de titel ‘Verzet en Vrijheid: Het Groningens Ontzet van 1672 en de Universiteit,’ vindt plaats in de Aula van het Academiegebouw en bestaat uit vier lezingen:

  • ‘Niet alleen Groningen: De veldtocht van Bernard van Galen en de rol van de Duitse grensregio’s’ – dr. Benjamin van der Linde
  • ‘Bommen Berend als agressor en het nieuws van 1672’ – dr. Joop Koopmans
  • ‘“Groningen constant / Behout van ’t lant”: reacties op het ontzet’ – dr. Judith Brouwer
  • ‘De academische gemeenschap in staat van beleg: De Groningse universiteit in 1672’ – dr. Arjen Dijkstra

Het Academiegebouw is op 27 augustus gedeeltelijk opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen in verschillende prachtige zalen, zoals de Aula, de Senaatskamer en de Heymanszaal. In de centrale hal van het Academiegebouw staat speciaal voor de gelegenheid een heuse IShop ‘pop-up store’. Hier zullen verschillende thematische geschenken verkrijgbaar zijn, zoals reproducties van prenten uit 1672, een ansichtkaartenset en een gelimiteerde Groningens Ontzet-puzzel van Frans Le Roux. Daarnaast is er een leuke selectie uit het bestaande IShop-assortiment.

Zuurkool, aardappelen en een gehaktbal

Alumni worden uitgenodigd om op 27 augustus naar Groningen te komen voor een terugkomdag, die volledig in het teken staat van 350 jaar Groningens Ontzet. Alumni die zich hiervoor aanmelden kunnen deelnemen aan een stadswandeling onder leiding van de Groningse historicus Beno Hofman. Na afloop kunnen zij genieten van een ‘Groote Maaltijd’ op het plein voor het Academiegebouw.  Daar kunnen alumni, mits aangemeld, genieten van een traditionele Groningens Ontzet-maaltijd, bestaande uit zuurkool, aardappelen en een gehaktbal. Voor wie dit toch iets té traditioneel is, is er een pastamaaltijd.

Tot slot zijn er drie exposities en een video te bewonderen, deels online en deels in de Universiteitsbibliotheek:

  • Grootformaat reproducties van historische kaarten en documenten in trappenhal van de Universiteitsbibliotheek (juni-december 2022)
  • Fysieke expositie in vitrines op alle UB-verdiepingen: authentiek materiaal over Groningens Ontzet en de betrokkenheid van de universitaire gemeenschap. Periode: do 23 juni t/m zo 30 okt 2022
  • Online expositie over de Groninger universiteit en Groningens Ontzet
  • Online Humanity Hit (videoclip, 3 min.) over het beleg van Groningen, 1672

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.