Zuidwolde viert het Bommen Berend Boeskoolfestival

ZUIDWOLDE – In Zuidwolde wordt zaterdag 27 augustus het Bommen Berend Boeskoolfestival gehouden. Het evenement staat in het teken van boeskool (zuurkool) en 350 jaar Gronings Ontzet. Het festival is een initiatief van Museum aan de A in Groningen, Historische Vereniging gemeente Bedum en Stichting Platform Zuidwolde.

Die dag wordt het boekje BOESKOOL gepresenteerd. Daarin staan een fiets- én wandelroute over het ‘boeskoolverleden’ van Zuidwolde. Rondom de boekpresentatie wordt het Bommen Berend Boeskoolfestival georganiseerd. Deelnemers die op die dag de routes fietsen en wandelen worden onderweg getrakteerd op allerlei extra’s: van koolboerderijen bezichtigen tot rondleidingen door kerken. ’s Avonds is er feest langs het Boterdiep.

Gronings Ontzet

Stad en provincie vieren dit jaar 350 jaar Gronings Ontzet. Museum aan de A besteedt aandacht aan dit jubileum met de familietentoonstelling Welkom in 1672. Volgens de overlevering zat Bommen Berend net aan een bord vol zuurkool toen hij bijna werd geraakt door een bom. Geschrokken besloot hij zijn pogingen om Groningen in te nemen, te staken. Daarom eten Stadjers nog altijd ‘boeskool’ tijdens Gronings Ontzet. En laat het dorp Zuidwolde nou net bekend staan als hét Boeskooldorp van Groningen. En dus viert het dorp op 27 augustus Gronings Ontzet én zijn boeskoolverleden.

Dorpsomroeper

De dag begint om 10.00 uur met de Dorpsomroeper, die bij het standbeeld ‘De Boeskoolboer’ vertelt wat de dag brengen zal. Vervolgens wordt het eerste exemplaar van het routeboekje overhandigd aan de laatste Zuidwolder boeskoolboer: Aldert Lanting. Daarna is er in De Verbinding een lezing van stadsarcheoloog Gert Kortekaas over 350 jaar Gronings Ontzet. Na de opening zijn in De Kern de routeboekjes (gratis) verkrijgbaar. Daarin is ook te vinden wat er die dag allemaal opengesteld is. In De Kern is eveneens een digitale fototentoonstelling met rondleiding van Sieger de Groot. Ook de Historische Vereniging gemeente Bedum en Stichting Boerderijenboek gemeente Bedum zijn aanwezig.

Aan de oostzijde van het Boterdiep wordt met een zeskamp een ‘Strijd tegen Bommen Berend’ geleverd. Zo moet er worden overgegooid met zware boeskolen. Bovendien kunnen kinderen meedoen aan een stoepkrijtwedstrijd. Daarnaast is er op dat feestterrein muziek van dj Boeskool en een terras om een drankje te nuttigen.

Filmbeelden op de kerk

De avond wordt ingeluid met een bordje Boeskool, waar men tegen een klein prijsje van kan genieten. Dan is er een kinderdisco. Als die afgelopen is, is het de beurt aan de volwassenen. Coverband Perfect Timing speelt op het hoofdpodium en de bar is tot middernacht open. En wanneer het buiten donker genoeg is, worden er oude filmbeelden van Zuidwolder boeskoolboeren op de kerk geprojecteerd.

Het dagprogramma én het routeboekje zijn geheel gratis. Het routeboekje blijft ook na 27 augustus beschikbaar en af te halen bij de VVV Bedum. De routes zijn op elk moment te wandelen of te fietsen. De ‘extra’ openstellingen en rondleidingen zijn echter alleen op 27 augustus. Meer informatie over de activiteiten is te vinden op boeskoolfestival.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !