Artemissers aktief op vier fronten

WINSUM – Leden van de Loopgroep Artemis uit Winsum waren het afgelopen weekend aktief in Ter Apel-Bourtange, Groningen, Saarbrücken (D) en Ten Boer

Na twee jaar afwezigheid door corona organiseerde de Loopgroep Runners Oost Groningen afgelopen zaterdag voor de 24e keer de Monnikentocht. Deze tocht met afstanden van 33 en 43 kilometer startte vanaf het Klooster in Ter Apel en volgde de verharde en onverharde paden en wegen door het fraaie landschap van Westerwolde om uiteindelijk binnen de vesting van Bourtange te finishen.

De routes waren ten opzichte van voorgaande edities behoorlijk gewijzigd. Zo was de grootste afstand van 51 kilometer teruggebracht tot 43 kilometer. Daarnaast bestonden de routes voor 80% uit onverharde paden en wegen met mul zand, bospaden met boomstronken en weilanden met kuilen en hoog gras.

Willlem Hofman uit Winsum, in de voorbereiding op de marathon van Eindhoven op zondag 9 oktober, was een van de deelnemers op de 33 kilometer. Door het missen van een routebordje liep hij echter 35,25 kilometer. De Winsumer legde deze afstand af in 3.42.16 uur.  Hofman: “Het was een pittig parcours. De conditie was goed. De benen moesten even wennen aan de hindernissen onderweg. Ik heb genoten van de omgeving en ben tevreden over de geleverde prestatie”.

Ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen, in de voorbereiding op de 100 Mijl (160,9 kilometer) van Arizona (VS) over drie weken, koos zoals altijd voor de langste afstand. Hij legde zijn 43 kilometer al hardlopend en wandelend af in 5.33.40 uur. Als extra training liep hij dezelfde afstand, dus 43 kilometer, ook nog een keer terug naar Ter Apel in 6.53.02 uur. Mik: “Op de terugweg heb ik de eerste uren veel gewandeld. Het werd al schemerig toen ik weer in Ter Apel aankwam. Het streven was om de 50 mijl, is ruim 80 kilometer, binnen de 12 uur te volbrengen en dat is gelukt en dat stemt tot tevredenheid”.

Groningen Atletiek organiseerde zondag in het kader van ”Gronings Ontzet” de jaarlijkse Bommen Berendloop met keuze uit de afstanden 4 mijl, ruim 10 kilometer en de halve marathon. De start en de finish vonden plaats op de atletiekbaan in het Stadspark. Er waren inclusief jeugdwedstrijden totaal 615 deelnemers.

De route van de halve marathon met de Artemissers Johan Vonck uit Garnwerd en Arjan Hegge uit Winsum liep rond en door het natuurgebied De Onlanden. De garnwerder noteerde als 10e bij de mannen 50 een keurige tijd van 1.39.56 uur. Hegge finishte na een felle eindsprint in 1.52.16 uur als 21e bij de mannen 40. Hij verbeterde hiermee zijn oude toptijd op deze afstand, gelopen op 28 juli 2018 tijdens de halve marathon Lauwersoog-Ulrum, met 3 seconden.

De 10,150 kilometer volgde de route rond het natuurgebied De Onlanden en kende eveneens twee Artemis-deelnemers. Jeannet Bakema uit Loppersum werd 48e bij de vrouwen in 1.02.11 uur. Voor Bert Hulsing uit Groningen werd 1.18.48 uur geklokt. Hij werd hiermee 110e bij de mannen.

Arjen Kwint uit Loppersum heeft eveneens zondag met succes deelgenomen aan de Hartfüssler Trail rondom Saarbrücken (D). Het was een loodzware trail door het voormalige mijngebied in Saarland. Het parcours kende vele steile heuvels en afdalingen. De Lopster koos voor de 30 kilometer. Hij legde deze afstand al rennend en wandelend af in 4.11.26 uur, goed voor een 30e plaats bij de mannen 40 in een veld van 52 deelnemers

Maandagavond werd in Ten Boer de Jannes Nijboer Loop gehouden. Deze loop is onderdeel van een sportweek in Ten Boer georganiseerd door Sportrecreade Ten Boer en tevens de vierde loop in een serie van zes lopen van het Ommelander Loopcircuit. De deelnemers konden kiezen uit de afstanden 5 en 10 kilometer. Het was ideaal loopweer. Er stonden totaal 157 lopers, verdeeld over 101 op de 10 kilometer en 56 op de 5 kilometer, aan de start. Gelet op de grote landelijke terugloop van deelnemersaantallen bij wedstrijden was de organisatie hierover meer dan tevreden.

Artemis telde op de 10 kilometer zes deelnemers. De route met start en finish bij het winkelcentrum voerde de lopers buiten het dorp richting Sint Annen en Thesinge.

Bij de Artemis-vrouwen 50 behaalde Simone Binnema (zie foto) een uitstekende eerste plaats in een prima tijd van 47.25 minuten. Fanny Kaper uit Winsum klokte als 7e bij de vrouwen senioren 54.33 minuten. Zij verbeterde haar beste tijd op deze afstand gelopen op 8 mei in Feerwerd met maar liefst 1.38 minuten.  De Winsumse heeft dit jaar op de diverse afstanden al zeven keer een persoonlijk record gelopen. Voor dorpsgenoot Wineke Snippe werd als 9e bij de vrouwen 50 een tijd van 1.00.48 uur genoteerd.

Bij de Artemis-mannen zagen we Ricardo Damminga uit Baflo terug als 8e bij de mannen senioren. Hij finishte na 41.40 minuten. Bij de mannen 50 werden Marnix van den Brink uit Groningen en Harry Hammenga uit Winsum 17e en 19e. Hun tijden waren 49.37 en 52.25 minuten.

De vijfde wedstrijd van het circuit is de COOP Eemsmondloop in Uithuizermeeden. Deze wordt gehouden op zaterdag 1 oktober.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.