Onderdendam ( Gr. ) Donderdag 1 September 2022, 05u35 ( Zomertijd ):

“OZO- wind. Windkracht 2. De wind valt erg mee, vergeleken met gisteren. Gisteren in de namiddag waaide het zo hard dat ik mijn hoed maar niet opgezet had. Dat moet eigenlijk wel om mijn hoofd tegen  UV- stralen te beschermen. Die kunnen potentieel een nieuwe huidkanker veroorzaken. In 2020 meer dan een half jaar zoet  mee geweest. En ook met wat naneuk het jaar daarop. Dus voortaan altijd een hoed op , Doctors orders!.. Maar de wind is serieus afgevallen vanochtend vroeg. En UV- stralen zijn nog niet te zien. Het is immers  schemerdonker; tegen de na- nacht aan. Aan de horizon piept een smal rood streepje, net boven de horizon. Maar, wanneer ik eens wat beter om me heen kijk vanaf het houten bruggetje over het Boterdiep en het donker in tuur, meen ik heel veel wolken te kunnen onderscheiden in het oosten en noorden. Geen compact wolkendek maar meer een verzameling onregelmatig gevormde schapenwolkjes,die, omdat ze eigenlijk alleen maar uit flarden bestaan, eigenlijk niet meer onder de noemer ‘schapenwolkjes ‘ vallen . In het noorden heel opmerkelijk en niet waar je het verwacht, begint zich een breed, rood ochtendgloren te ontwikkelen. Schitterend om te zien. Ochtendgeluiden: af en toe passeert een auto. Dan een schreeuw ver weg in het noordoosten. Een blauwe reiger [ Ardea cinerea L. ]  is al aan het jagen. Laat zijn omgeving weten dat ze maar beter ruimte voor hem kunnen maken, anders…. Geen idee of hanen hier in de buurt door zo’n schurende grauw geprikkeld worden. En daarop reageren. Ik denk, eerlijk gezegd, van niet.

Eigen kraai

Hanen kraaien allereerst zo lees ik op de site : https://www.grootplezier.nl/blog/waar-kraait-een-haan-naar/ ( d.d.  20 sept.2016 ) om ‘binnenlandse redenen:  Een citaat:  “ Een haan kraait ’s ochtends, wanneer het licht wordt en ’s avonds als het donker wordt. Dit doen ze om te laten zien hoe sterk en gezond ze zijn, echt haantjesgedrag dus! Niet zo gek als je weet dat haantjes worden gekozen door hennen. De hennen selecteren hun haantjes op basis van kleuren en kraai. Daarnaast kraait een haan vooral om zijn gebied aan te geven, territorium afbakenen dus. Hiermee zegt de haan: Blijf uit de buurt van mij en mijn hennen. Als er dan toch een haan komt, zullen de haantjes tegen elkaar op gaan kraaien ( dag , nachtrust ! ).  Iedere haansoort heeft zijn eigen kraai, zo kunnen ze elkaar herkennen. Dominante hanen kraaien ook hoger en vaker. De verschillen in kraai en toonhoogte zijn voor ons nauwelijks waarneembaar. Hoe vaker de haan kraait, hoe gezonder hij is en hoe meer zin hij heeft om te paren…”.

Nog nooit een vrouw

Eerlijk gezegd wist ik dat niet , nota bene al meerdere decennia kippeneigenaar, dat van die ‘ Hennendemocratie ‘. Kippen kennen dus een matriarchaal systeem. Met een heel andere blik kijk ik vanavond in mijn kippenhok. En ineens vraag ik mij af. In wat voor land leven wij eigenlijk waar nog steeds nooit gelukt is wat in buurlanden de gewoonste gang van zaken is. Hier is nog nooit een vrouw minister president geworden. En ik maar altijd denken dat Nederland een heel voorlijk land was. Mooi niet dus…………………..( wordt vervolgd )

Iedere ochtend tussen 04u00 en 07u00 doet Kees Willemen, journalist en (politiek ) tekenaar uit Onderdendam (Gr.) een ‘Winkelhaakje ‘. Dat is een wandeling van ongeveer 25 minuten met zijn hond Nantske ( een elf jaar oude Golden Retreiver – jachtlijn ) aan de oostkant van het Boterdiep in Onderdendam, een klein dorp van 595 inwoners , 14 kilometer ten noorden van de stad Groningen.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.