Jaarmarkt en Straattheaterfestival in Uithuizen

UITHUIZEN – Op zaterdag 17 september is Uithuizen het bruisend hart van Noord-Groningen. Van 10.00 tot 17.00 uur is er grote jaarmarkt waar in vele kraampjes artikelen voor een aantrekkelijke prijs worden verkocht. Vanaf de Hoofdstraat West tot de Blink strekt deze markt zich uit. Ook lokale ondernemers, verenigingen en stichtingen zullen zich hier laten zien.

De Handels Vereniging Uithuizen, die ook de initiatiefnemer van deze markt is, verzorgt samen met de Stichting Sint Uithuizen de ‘Kids Corner’. Op het ‘Blinkveld’ – waar de SNS bank heeft gestaan – kunnen de kinderen onder professionele begeleiding van Elroy Gramsbergen aan de slag met Graffiti. Op grote houten panelen zullen deze middag prachtige, maar vooral kleurrijke tekeningen ontstaan. Voor de jongere jeugd komt er een zandplein waar ze heerlijk zandkastelen kunnen bouwen. De Kids Corner is van 13.00 – 17.00 uur geopend.

Het Straattheaterfestival is al jaren een welkome aanvulling op jaarmarkt. Namens de HVU heeft Harrie Hoek ook dit jaar weer tal van bijzondere (letterlijk) grote en kleine acts naar Uithuizen gehaald. Voor het eerst in Uithuizen de voorstelling ‘Join The Parade’ van de Compagnie with Balls. Het is een niet te missen blikvanger met 4 meter hoge figuren. Ferdinand, een gigantisch grote poppenman, danst in samenspel met zijn charmante dame en betrekt het publiek hier graag bij.

Wat betreft het formaat is ‘De Stalen Ros’ kleiner, maar zijn aanwezigheid is niet minder indrukwekkend. Op deze mechanisch aangedreven paard zit een politieagent die van alles in petto heeft. Alcohol- en veiligheidscontroles, het op geheel eigen wijze in goede banen leiden van het verkeer, een merkwaardig opsporingsbevel en andere subtiele dienderfratsen. U zult hem overal tegenkomen. Onder de naam ‘Weg van Alles’ rijdt Marc Heijnen Sopacuwa in zijn autootje door het dorp. Marc is gelukkig met zijn auto. Maar hij ondervindt diverse moeilijkheden onderweg en gebruikt dan zijn claxon om de route vrij te maken. Hij verstaat de kunst van de ontmoeting en is duidelijk gelukkig met zijn auto.

Malabarista Entertainment komt met de ‘Circusfiets Show’ naar de Hoofdstraat Oost tussen de kapper en de slager. Je hoort de circusfiets al van ver aankomen, met de bijpassende circusmuziek. Ter plaatse bouwt de circusartiest de circuspiste op en dan kan de show beginnen. Met veel grappen en grollen worden de verschillende acts vertoond. Met onder andere devil sticks, diabolo, borden draaien, borden jongleren, ballen manipulatie, loopbal, hoge eenwieler, messen en met vuur. Martin Forget komt met zijn ‘Space-Ci-Men’ naar het straattheaterfestival. Space-Ci-Men is een groep van vijf robots. Ze wandelen rond om het menselijk leven te leren kennen en ze scannen iedereen die ze tegen komen. Zij zijn nieuwsgierig: ze lopen achter je, staan naast je en kijken je aan zoals jij naar hun kijkt. De robots weten niets van de menselijke soort, maar ze leren snel en slaan alles op, op hun harde robotschijf.

De Uithuizer Theatergroep Opnieuw zorgt dit jaar voor de lokale bijdrage. Namen ze vorig jaar de grote stuntmannen van weleer als hun inspiratiebron, dit jaar eren ze de grote illusionisten als de Houdini, Siegfried & Roy en Hans Klok. Met de voorstelling ‘Afgezaagd’ gaan ze echter een stapje verder dan de genoemde artiesten. Er wordt niet 1 maar tegelijker 2 mensen doorgezaagd. Voor de afloop van deze spectaculaire show zult u toch echt naar Uithuizen moeten komen.

Wilt u weten wie waar en wanneer optreedt? Kijk dan op www.uithuizen.info, daar treft u ook meer informatie over de jaarmarkt en de ‘Kids Corner’. Alles is deze middag gratis toegankelijk, ook de deelname aan de Kids Corners.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !