EU-Troonrede: 140 miljard naar energie-armen

BRUSSEL – De Europese Unie heeft het helemaal gehad met de graaicultuur bij energiebedrijven. Hun winsten worden afgeroomd, zo is het plan. 140 miljard kan de Europese Unie afromen aan energiewinsten en herverdelen naar de energie-armen. Dat deelde Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen mee in haar State of the European Union, de jaarlijkse troonrede van de chef van de Europese Commissie.

Brussel wil woekerwinsten van energieleveranciers afromen door middel van een winstbelasting en verder moeten olie- en gasproducenten een zogeheten ‘solidariteitsbijdrage’ leveren van 33 procent op de overwinst. Hoge winsten bij wind- en zonne-energieproducenten wil de Europese Commissie voorkomen door een maximaal afzetbedrag van 180 euro per megawattuur op te leggen. Alles wat door de producenten daarboven wordt verdiend, moeten ze aan de EU afstaan.

De Europese Unie wil ingrijpen op de energiemarkt omdat die niet meer functioneert vanwege Russische manipulaties. ‘De Russen verbranden het gas liever dan dat ze hun contracten nakomen. De oorlog in Oekraïne is ook een oorlog tegen onze energie en onze waarden,’ aldus Von der Leyen.

De EU importeerde afgelopen jaar 40 procent van het gas uit Rusland, nu is dat nog 9 procent. De Europese Commissie werkt aan plannen om de prijsvorming op de gasmarkt te veranderen, aan een task force met Noorwegen om daar meer energie te betrekken en aan staatssteunregels voor energiebedrijven.

Europa zal volgens haar energie moeten besparen. Ze haalt een Italiaans voorbeeld aan van Italiaanse keramiekfabrieken waar werknemers hun werk in de zeer vroege ochtend doen om te profiteren van lagere energieprijzen. Von der Leyen zei ook dat het werk aan hernieuwbare energie een weg uit de crisis biedt: “Een les die uit de oliecrisis in de jaren zeventig niet getrokken is, is dat fossiele brandstoffen juist het probleem waren.”/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !