Ploegdag met paarden en oude tractoren op Landgoed Verhildersum

LEENS – Zaterdag 1 oktober worden de landerijen bij museum Landgoed Verhildersum bij Leens winterklaar gemaakt. Vanaf 10.00 uur worden de paarden voor de ploeg gespannen en de oude tractoren gestart om dit karwei te klaren. U bent van harte welkom om deze klus bij te wonen. De akkers liggen bij de parkeerplaats aan de westkant van Verhildersum.

Vroeger was paardenkracht onontbeerlijk op de boerderij. Tot de mechanisatie zijn intrede deed waren man en paard vrijwel onafscheidelijk. Zeker voor het zwaardere werk werden één of meerdere paarden voor de werktuigen gespannen. De paarden werden hiervoor speciaal gefokt en op karakter en trekkracht uitgezocht. Rond de jaren 50 namen tractoren steeds meer het werk van de paarden over. Nu is het een bijzonder schouwspel om boer en paard te zien samenwerken.

Zaterdag 1 oktober zullen vrijwilligers, de paarden en oude tractoren het land ploegen, zodat volgend voorjaar weer gezaaid en geoogst kan worden. Bij erg veel regen kan het ploegen niet doorgaan. Kijk voor actuele informatie op de website. www.verhildersum.nl/agenda

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !