Mbo-leerlingen in de voetsporen van oude watermeesters

GRONINGEN – Op 22 en 23 september organiseert Waterschap Noorderzijlvest met Stichting Blauwe Lijn voor de tweede keer een hackathon voor technische mbo-leerlingen uit Groningen. Ruim vijftig jongeren van drie technische mbo-opleidingen van het Alfa College Groningen doen mee aan dit tweedaags event om te werken aan nieuwe oplossingen voor water- en klimaatvraagstukken. Het evenement is opgezet met Landgoed DeCamping ’t Zandt, een sociale belevingsplek waar de jongeren gaan overnachten en begeleid worden.

Het tweedaagse event is een zogenaamde hackathon, een evenement waarbij teams van deelnemers non-stop in een korte tijd samenwerken aan opdrachten. Als extra toevoeging ervaren de leerlingen, via een toertocht, overnachting in tenten en een excursie over het wad, hoe het voelt om met de voeten in de klei te staan. Door de belevenissen krijgen de leerlingen een completer beeld van de waterproblemen om de opdrachten op hun eigen manier op te kunnen lossen.

Inspireren en uitdagen

Het doel van de hackathon is om de leerlingen een bijdrage te laten leveren aan de toekomstige wateruitdagingen. Daarbij worden zij geïnspireerd door kennis van de watermeesters uit het verleden. De oude plannen van Groninger Johan van Veen, bedenker van de Deltawerken en Eemshaven, blijken hierbij nog steeds heel relevant! Dit jaar ondersteunen Groningen Seaports, Provincie Groningen, de dijkwerkers van Heijmans en Noorderpoort Groningen het event.

Verleden en toekomst

Experts van Stichting Blauwe Lijn laten de leerlingen zien hoe de boeren van het Hogeland en wateringenieurs zoals Johan van Veen pioniers waren in Groningen. Waterschap Noorderzijlvest biedt de jonge technische mensen meer handelingsperspectief in het heden en een mooie kijk op het watervak van de toekomst. Daarvoor bezoeken zij bijvoorbeeld het dijkversterkingsproject Lauwersmeerdijk in Lauwersoog en gaan ze in gesprek met de jongeren klimaatambassadeurs van Youth for Climate Adaptation (YFCA).

Op Landgoed De Camping ’t Zandt gaan de leerlingen aan de slag met twee specifieke opdrachten. De eerste opdracht op de eerste dag is gericht op het ontwerpen van een dijk, die ook in 2080 standhoudt. Daarbij moeten de studenten rekening houden met de nog onzekere zeespiegelstijging en huidige bodemdaling. De tweede dag staat in het teken van duurzame waterkering. Dus met minimale CO2-belasting en ruimte voor een goede ecologische ontwikkeling. De ideeën worden bij de afsluiting van de hackathon gepresenteerd in het Nijlicht van Groningen Seaports.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !