Gaskraan in Groningen gaat niet verder open

DEN HAAG – De gaskraan in het Groningenveld wordt niet verder opengedraaid. Zo zegt  staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw maandag in zijn nieuwe gasbesluit. Als het aan het kabinet ligt, sluiten zes van de elf overgebleven gasputten in april 2023. In oktober volgend jaar volgen ook de overgebleven vijf putten.

Het gasbesluit van Vijlbrief druist in tegen de zware maatschappelijke en internationale druk die is ontstaan om de gaskraan wél verder open te draaien vanwege oplopende energiekosten. Er is wel één maar, en dat is hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt. Als er daardoor een gastekort ontstaat, moeten we de situatie opnieuw bekijken. Maar dat doen we in de loop van volgend jaar, zo zegt hij. De mogelijkheid om gas te winnen blijft bestaan. Als er gas nodig is dan kán het worden gewonnen tot het veld in 2023 of 2024 definitief sluit.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !