Burgemeester weigert opschaling ‘wachtkamer ‘ asielzoekers

HET HOGELAND – Henk Jan Bolding, burgemeester van Het Hogeland, weigert toestemming te geven om de honderd nog beschikbare opvangplekken in de nieuwe asielopvang bij Zoutkamp in gebruik te nemen. In de opvang bij de kazerne in het Lauwersmeergebied verblijven momenteel zeshonderd asielzoekers. Daar kunnen nog honderd bij, maar deze opschaling kan alleen als de burgemeester daarmee akkoord gaat.

“Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft woensdagochtend dat verzoek ingediend, maar Bolding geeft geen toestemming omdat er geen sprake is van een plotselinge verhoogde instroom van asielzoekers in ons land. De burgemeester stelt dat nu andere gemeenten in ons land aan zet zijn,” zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De nieuwe opvang in De Marnewaard werd op 10 september in gebruik genomen. Deze opvang is speciaal bedoeld als ‘wachtkamer’ voor asielzoekers die nog moeten worden geregistreerd, maar voor wie in het aanmeldcentrum in Ter Apel geen plek is. De afgelopen zomer kwam het geregeld voor dat honderden asielzoekers in Ter Apel buiten voor de poort van het aanmeldcentrum de nacht doorbrachten, omdat er voor hen nergens in het land een slaapplek over was. Hieraan leek een einde te komen toen de nieuwe wachtlocatie in Zoutkamp klaar was. In Ter Apel stapelen de problemen zich weer op en slapen asielzoekers weer buiten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.