Hoofdmacht damvereniging Warffum goed uit de startblokken in nationale competitie

WARFFUM – De nationale damcompetitie voor clubteams, die ruim een half jaar als een rode draad door het jaarprogramma heen loopt, is recent weer begonnen. Het vlaggenschip van de damvereniging Warffum moest vorige week zaterdagmiddag voor de wedstrijd in de Tweede Klasse A aantreden tegen DCH Heerenveen 2, dat zetelt in Mildam. Hoewel Warffum niet met de allersterkste delegatie in Fryslân verscheen, werd een fraaie 6-10 zege in de wacht gesleept. Gelet op de gemiddelde teamratings dingt Warffum dit seizoen zeker mee om een toppositie in deze klasse.

Wim Dirks opende de score voor Warffum na pakweg drie uur spelen met een enigszins benauwde remise tegen Marten Zijlstra. Hierna was het Johan Zijlstra die, via een fraaie eindspelfinesse tegen opponent Jelle Jongsma, een 1-3 voorsprong voor de Noord-Groningers realiseerde. Later in de middag maakte Bafloer Peter Hoeksema daar dankzij degelijk positiespel tegen Geert Rozenberg overtuigend 1-5 van. De nederlaag van Geert Greven die volgde, hing al geruime tijd in de lucht, doordat hij in de openingsfase op een schijf achterstand geraakte tegen Ulbe Koopman. Debutant Bert Honderd uit Uithuizen, die dit seizoen voor het eerst voor Warffum speelt, remiseerde met de gewiekste Anne Dekker, waarmee de tussenstand op 4-6 uitkwam. Fenno Werkman wist in het vierde speeluur tegen Bouke van der Werff probleemloos het zevende punt te verzilveren. Jack Westerdijk, die Gerard Weinans met een dodelijk zetje verraste, zorgde voor de Warffumer teamzege: 5-9. Nico Werkman, die aan het bovenste bord in het middelspel een plusschijf had kunnen realiseren tegen de sterke Peter Achterstraat, bracht met zijn puntendeling de eindstand op 6-10.

Tweede team zwaar onderuit

Het tweede team van Warffum moest op bezoek naar kampioenskandidaat SSS in Kampen. Alles zat hen deze dag tegen: een incompleet team en slecht spel. Door allerlei verschillende oorzaken kon men maar met zes personen afreizen, zodat met een 4-0 achterstand aan de wedstrijd werd begonnen. Ook op de borden hadden de Noord-Groningers weinig in te brengen. Rudolf Schwab liep vroeg in de middag in een catastrofaal damzetje, waarna hij terstond de pijp aan Maarten gaf. Na een schijf verlies, ging Gezinus Bottema kansloos onderuit tegen de kopman van Kampen: Nico Lugthart. Positioneel was Geert Ploegman niet volledig opgewassen tegen opponent Henk Kamminga, waarmee een tussenstand ontstond van 10-0. In het middenspel verzwakte de korte vleugel van Joop van der Heide dusdanig, dat rivaal Teun van Gelder een vrije doorloop naar de damlijn verkreeg. Rond de 40e zet verspeelde Nico Sikkema in een overigens gelijk opgaande stelling onnodig een schijf tegen Harwin Reuvekamp dat luidde voor de Warffumer zijn nederlaag in. Als laatste werd Eddy Groenhagen op een damzetje getrakteerd. Hierdoor prijkte uiteindelijk een zeer pijnlijke 16-0 nederlaag op het scorebord.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !