Artemissers lopen in Friesland, Brabant, Duitsland en Groningen

WINSUM – Leden van de Winsumer loopgroep Artemis uit Winsum waren het afgelopen weekend actief in Zwaagwesteinde, Bad Iburg (D), Eindhoven en uiteraard ook in Groningen.

Zwaagwesteinde – De sportclub Fytris en de sv Friesland organiseerden zaterdag de traditionele Fytrisloop in en rondom Westereen (Zwaagwesteinde). Ondanks de concurrentie van meerdere wedstrijden op dezelfde dag meldden zich voor de 6.3, 10.8 en de 17.5 kilometer toch nog totaal 150 lopers. Het was mooi zonnig weer. Buitenaf hadden de deelnemers wel hinder van een harde wind. Het parcours bestond uit klinkerwegen, bospaden en een lang zandpad.

Wim Ammeraal uit Leens, in de voorbereiding op de marathon van Leeuwarden op zaterdag 24 december, had zijn zinnen gezet op de halve marathon. Deze afstand werd onder andere door te weinig verkeerregelaars geschrapt waardoor hij op de 17.5 kilometer van start ging. Hij noteerde in zijn 300e wedstrijd onder de vlag van Artemis een keurige tijd van 1.27.00 uur en klasseerde zich hiermee als 20e bij de mannen/vrouwen.

Bad Iburg (D) – Een van de favoriete loopgebieden van Arjen Kwint uit Loppersum is het Teutoburgerwoud in Duitsland. De geaccidenteerde routes daar kennen vele hoogtemeters, mooie vergezichten en een prachtige natuur.

Afgelopen zaterdag werd er vanuit Bad Iburg een trailgame georganiseerd. Bij deze trailgame werd een route van 12,5 kilometer uitgezet. Bij de inschrijving geef je aan hoeveel ronden je wilt lopen. Je kunt kiezen tussen een en maximaal acht ronden. Deze ronden moeten binnen 100 minuten worden afgelegd waarna de volgende ronde van start gaat. Afhankelijk van de gelopen rondetijd is er gelegenheid om te rusten. De winnaar is degene die de laatste ronde als snelste aflegt.

Kwint had zich aangemeld voor 3 ronden. Het viel hem zwaar door de vele steile gedeelten en afdalingen waardoor er naast lopen ook gewandeld moest geworden. Hij legde zijn 37,5 kilometer af in 4.32.17 uur en werd hiermee 13e bij de mannen 50.

Eindhoven – De Winsumers Arjan Hegge en Willem Hofman (zie uitgelichte foto) hebben het afgelopen weekend met succes deelgenomen aan de Eindhoven Marathon.

De Eindhoven marathon is al jarenlang het grootste sportevenement van de provincie Noord-Brabant. Het vlakke, brede en sfeervolle parcours staat elk jaar weer garant voor goede tijden. Tientallen verschillende muziekpunten dragen bij aan de goede sfeer. Highlight onderweg waren onder andere de Markt, het Catharinaplein, Stratumseind, de Gelderseweg en de finish op de Vestdijk.

De marathon telde 2991 gefinishte lopers. Artemis was dit jaar met twee leden, beiden uitkomend in de leeftijdscategorie mannen 40, vertegenwoordigd.

Willem Hofman liep een zeer constante race. Hij kwam halverwege door in 1.50.55 uur om uiteindelijk te finishen in 3.48.08 uur. Een verval in het tweede gedeelte van de race van slechts 6.18 minuten. Hij klasseerde zich hiermee als 218e. Zijn tijd was bovendien goed voor een persoonlijk record. Hij verbeterde zijn beste tijd op deze afstand met 1.30 minuten.

Arjan Hegge, geplaagd door darmklachten, startte daarom minder voortvarend. Vertrokken op een eindtijd van 4 .15.00 uur noteerde hij halverwege een tijd van 2.06.11 uur. De tweede helft kende een verklaarbare oplopend schema en een eindtijd van 4.28.14 uur. Hij werd hiermee 304e. Ondanks lichamelijke klachten toch uitgelopen!

4 Mijl van Groningen

De 4 Mijl, is 6.437 kilometer, van Groningen wint weer aan populariteit. Stonden er vorig jaar 13.000 deelnemers aan de start, zondag gaf de teller van organisator Golazo Noord-Nederland 16.500 aan, waaronder slechts 174 wedstrijdlopers. Hierbij de aantekening dat voor de coronaperiode 23.000 deelnemers de norm was.

Het parcours voerde de lopers als vanouds vanaf de Kerkstraat in Haren in lijn naar de finish op de Vismarkt in Groningen. Het mooie weer, het talrijk aanwezige publiek en de muzikale omlijsting zorgden weer voor een sfeervol evenement.

Artemis was met 19 leden, 16 vrouwen en slechts drie mannen, redelijk vertegenwoordigd. De stad-Groninger Marnix van den Brink was de snelste Artemis-man. Hij finishte na 29.51 minuten. De snelste Artemis-vrouw was evenals vorig jaar Annica Doornbos uit Winsum met 30.37 minuten.

Annica Doornbos, Greetje Terpstra, tijd 33.19 minuten, Tina Bosker, tijd 38.46 minuten, Wineke Snippe, tijd 38.47 minuten (allen uit Winsum) en Yvonne Suiveer uit Warfhuizen, tijd 47.12 minuten verbeterden hun snelste tijd op de 4 mijl.

Zeven leden liepen voor de eerste keer een 4 mijl onder de vlag van Artemis.

De clubrecords op de 4 mijl staan nog steeds op naam van Merwin Dollison bij de mannen met 20.04 minuten, gelopen in 2008 en van Gonny Houtman bij de vrouwen met 26.59 minuten, gelopen in 2006.

De tijden in minuten van de overige Artemis-deelnemers waren: Hein Kooi (Westernieland)) 31.09, Henrieke Sikkema (Winsum) 31.58, Eilana Maring (Winsum) 35.57, Janneke Cazemier (Warffum) 36.26, Mariëlle Bakema (Winsum) 36.55, Anne Hogerdijk (Winsum) 40.05, Bert Hulsing (Groningen) 40.19, Rianne Bosch (Winsum) 40.29, Gea Meulema (Winsum) 41.54, Grietje Dijkmans (Winsum) 43.50, Klazien Korhorn (Winsum) 46.30, Jeannet Reitsema (Winsum) 48.09 en Nienke Schollema (Winsum) 56. 39.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.