Maximale tegemoetkoming van 160.000 euro voor energieprijs mkb’ers

DEN HAAG – Bakkers, sauna’s, tuincentra en andere energie-intensieve bedrijven krijgen een maximale tegemoetkoming van 160.000 euro voor hun hoge energiekosten. Ze moeten wel minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan hun energiekosten. Verder krijgen ze de helft terug van hun gestegen energiekosten, boven een drempelprijs.

Dit zijn de belangrijkste onderdelen van de definitieve regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Het kabinet hoopt met deze regeling kleine en middelkleine bedrijven, het mkb genoemd, voldoende te helpen tijdens de energiecrisis. De kosten van deze TEK kunnen oplopen tot ongeveer 3,1 miljard euro.

Minister Adriaansens van Economische Zaken benadrukt dat er gekozen is voor een gerichte compensatie voor bedrijven die in principe gezond zijn, maar vanwege hun product veel gas en elektriciteit gebruiken. “Het kabinet neemt een deel van de opgelopen rekening op zich”, aldus Adriaansens: “Niet iedere mkb’er kan zijn prijzen genoeg verhogen om de energiekosten te dekken én voldoende afzet te houden.” Adriaansens noemt bakkers als voorbeeld. “Ze kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Het is een kwetsbare groep.”

Het kabinet werkt al een enkele weken aan een speciale regeling voor het mkb. De regeling mag van de Europese Commissie geen staatssteun zijn.

De invoering laat nog wel tot het tweede kwartaal van 2023 op zich wachten, denkt het kabinet. De Europese Commissie moet de nieuwe regeling namelijk nog goedkeuren en de regeling moet nog uitgewerkt worden.

In de tussentijd, met de winter voor de deur, komt er een soort overbruggingsperiode. Het kabinet zegt dat de Belastingdienst “coulant” zal omgaan met ondernemers die in de financiële problemen komen. Ook zullen banken soepeler omgaan met dergelijke bedrijven. Staatssecretaris Van Rij van de Belastingdienst benadrukt dat er met nadruk is gekozen voor een gerichte en beperkte regeling. “We moeten van het idee af dat de overheid altijd klaar staat. Niet iedereen zal tevreden zijn.”/Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !