Baistemaart

WINSUM – Als de pedicuur er toch is, dan maar meteen even de teennagels bijwerken. Je wilt er toch mooi opstaan als schimmel zijnde, op de Baistemaart in Winsum.

Je wenst het de organisatoren niet toe, regen. De aanloop voor de jaarlijkse braderie was in de ochtend mooi druk. Rond twaalf uur zette de druilige regen in en dat haal toch de gezellige sfeer er wat uit. De beestenmarkt, een prominent evenement uit de tijd dat de veeteelt nog een sterk regionaal karakter had, blijft de aandachtstrekker hoewel de betekenis ervan is afgenomen. Veel aandacht trok de kruising van een pony met een zebra. Het lijkt op een effen gekleurde pony die de verkeerde pyjamabroek aan heeft. Of omgekeerd, een zebra met een effen jasje aan. De paardjes blijven hun aantrekkingskracht op de jonge kinderen houden.

Er was een hoefsmid aanwezig die de moderne variant van het ambacht demonstreerde. De oven werd gestookt met een fles gas. Een radio ontbrak niet in de bus die als mobiele werkplaats, smederij, is ingericht. Hij trok het nodige bekijks met het kappen en vijlen en beslaan van de hoeven. Dan zet die regenbui in. De klanken van een zanger waden zich door de druppels. Hij zingt ‘Het dorp’: ´ Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk, een kar met paard, een slagerij J. van der Ven. Een kroeg, een juffrouw op de fiets…….”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !