Kleine 10 miljoen euro voor monumenten in aardbevingsgebied

HET HOGELAND – Voor het onderhoud en restauratie van monumenten in het aardbevingsgebied in Groningen is volgend jaar € 9,5 miljoen beschikbaar. De populaire subsidieregelingen worden tot 2026 verlengd. Dat maken staatssecretarissen Vijlbrief (Mijnbouw) en Uslu (Cultuur en media) vandaag bij een bezoek in het Groningse aardbevingsgebied bekend.

Goed onderhouden monumenten zijn beter bestand tegen de aardbevingen die het gevolg zijn van de gaswinning. De kans op schade wordt kleiner en schade is beter te herstellen. Versterkingsmaatregelen voor monumenten zijn altijd complex. Maar wanneer deze monumenten zich in een goede staat van onderhoud bevinden of deskundig zijn gerestaureerd, kan de versterking eenvoudiger worden. Want door achterstallig onderhoud kan een mogelijke versterking vertraging oplopen, zo stelde Staatssecretaris Vijlbrief: “Alle Groningers moeten in een veilig huis kunnen wonen. Ook als je in een monument woont. Monumenten worden net zo goed getroffen door aardbevingen, maar als we ze goed onderhouden dan is de schade kleiner en eventuele versterking eenvoudiger.”

Het geld is voor de subsidieregelingen Regulier Onderhoud Rijksmonumenten Groningen (RORG) en de regeling Groot Onderhoud waaronder Restauratie Rijksmonumenten (GRRG). Dit zijn zeer populaire regelingen waardoor de subsidiepot ieder jaar op gaat. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap blijft ook voor de komende 3 jaren € 3,5 miljoen per jaar beschikbaar stellen, de provincie Groningen trekt voor diezelfde periode € 2,5 miljoen per jaar uit, en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat legt daar via de Nationaal Coördinator Groningen € 3,5 miljoen bij voor 2023.

Foto: De Menkemaborg in Uithuizen, één van de monumenten in het aardbevingsgebied 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.