Vegetarische rode bieten stoofpot

Recept voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 bruine ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 8 kleine bietjes, geschild en in vieren.
  • 6 wortels, grof gesneden
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml rode wijn
  • 500 ml groentebouillon
  • 400 g linzen
  • 150 gram champignons in plakken
  • 10 pareluitjes, gepeld
  • paar takjes tijm, alleen de blaadjes, voor eroverheen.

Bereiden

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem of een gietijzeren braadpan op middelhoog vuur. Doe de ui en knoflook erin en fruit tot ze zacht zijn. Voeg de bietjes, wortels, laurierblaadjes, tijm, zout en peper toe en bak 5 minuten mee; af en toe roeren.

Roer de tomatenpuree, rode wijn en groentebouillon erdoor, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten zacht koken.

Spoel ondertussen de linzen af onder de koude kraan. Breng 1 liter water aan de kook met de linzen. Draai het vuur naar middelhoog en laat 15-20 minuten zacht koken. Voeg een snufje zout toe als ze bijna gaar zijn. Giet eventueel overtollig water af, leg het deksel op de pan en zet weg.

Proef het stoofpotje en voeg extra wijn, bouillon of kruiden toe als dat nodig is. Roer zachtjes tot de vloeistof iets bindt.

Voeg de champignons en uitjes toe en laat 10 minuten meekoken.

Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de stoofpot opdient.

Haal de laurierblaadjes en takjes tijm uit de pan voor je de stoofpot opdient.

Diepe borden met de linzen en bestrooi met verse tijm.

Eet smakelijk en tot volgende week.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !