GLOED levert zonnedak in Winsum op

WINSUM – Winsum heeft er nog een zonnedak bij dat de komende 16 jaar door de lokale energiecoöperatie wordt beheerd en geëxploiteerd. Op dit dak liggen 267 zonnepanelen. Leden van de coöperatie kunnen meedoen aan dit project door participaties te kopen.

Coöperatie Garnwerd Lokaal Onafhankelijk en Duurzaam U.A., ook wel bekend als GLOED, huurt het dak van de dak eigenaar in Winsum. Inwoners in de omgeving die deelnemen profiteren van een rentevergoeding van 4,5% door de aanschaf van participaties. Het zonnedaktraject is ondersteund door Buurkracht.

Levensmiddelen én energie van de boer
Met het recent opgeleverde zonnedaktraject staat de teller bij Buurkracht inmiddels op 125 gerealiseerde zonnedaktrajecten in samenwerking met lokale energie coöperaties. Overeenkomstig is het lokale karakter dat steeds centraal staat. “Mensen willen weten waar iets vandaan komt en kopen daarom hun producten en levensmiddelen meer en meer vaker lokaal. Waarom dan ook niet je energie?” aldus Klaas Bijlsma, projectbegeleider bij Buurkracht. Wij helpen de lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken, zoals dit zonnedak van GLOED. Buurkracht fungeert daarbij als spil tussen bewoners-initiatieven, overheden, energie coöperaties en dak- en soms ook landeigenaren.

Méér schone energie en een mooi financieel voordeel
Coöperatieve zonnedaken bieden tal van voordelen. Sowieso leveren ze schone energie op, zodat er minder een beroep hoeft te worden gedaan op grijze energie. Daarnaast kunnen de leden van de coöperatie zelf meebeslissen over de opweklocaties en bestemming van opbrengsten.  Zo krijgen de coöperaties steeds meer regie over eigen energie.  Iedereen kan lid worden van een coöperatie, leden die een stukje zonnedak kopen ontvangen daarnaast een rentevergoeding en de coöperatie profiteert veelal van de SCE-subsidie.

Meedoen?
Bij vervolgprojecten van de coöperatie zal weer ruimte zijn om deel te nemen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met GLOED via gloed@garnwerd.eu Bij deelname word je lid van de coöperatie, schaf je participaties aan en ontvang je vervolgens 15 jaar een jaarlijkse rentevergoeding voor je deelname.

Over Stichting Buurkracht
Stichting Buurkracht gelooft in de kracht van buren. De kracht om dingen samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken in de buurt. Buurkracht helpt buren in heel Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Zo helpen wij ook lokale burgerinitiatieven bij het realiseren van gezamenlijke zonnedaken. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen. Meer dan 600 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.