Onafhankelijk bouwadvies voor eigenaren in de versterking

GRONINGEN – Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wil eigenaren goed ondersteunen tijdens het versterken van hun woning. Daarom kunnen bewoners vanaf nu op kosten van NCG een onafhankelijke bouwadviseur inschakelen. Deze nieuwe regeling is bedoeld voor eigenaren van woningen en gebouwen die niet veilig zijn en versterkt moeten worden. 

Om een onafhankelijke bouwadviseur te kunnen aanvragen, moet de eigenaar aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de eigenaar in het bezit zijn van een versterkingsadvies of beoordelingsrapport van zijn woning. Uit dat rapport moet blijken dat de woning niet voldoet aan de veiligheidsnorm. Dit betekent dat de woning niet veilig genoeg is bij aardbevingen. Daarnaast moet de woning door NCG of in eigen opdracht van de eigenaar worden versterkt of gesloopt en nieuw gebouwd.

Ondersteunen bij ontwerp en uitvoering

Een bouwadviseur kan helpen vanaf de beoordeling van de woning tot aan de oplevering. De bouwadviseur kan tijdens de ontwerpfase en uitvoeringsfase bijvoorbeeld helpen bij het maken van keuzes over de bouw. Maar ook over combineren van de versterking met verbouwingsplannen of verduurzaming van de woning. Ook bij het voeren van gesprekken met de aannemer of andere organisaties kan de bouwadviseur ondersteunen.

Zelf een bouwadviseur kiezen

De eigenaar kan kiezen uit een lijst met bouwadviseurs die zich hebben aangemeld bij NCG. Maar de eigenaar mag ook een andere bouwadviseur uitkiezen. De bouwadviseur moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de bouwadviseur een afgeronde bouwkundige opleiding hebben, vijf jaar werkervaring hebben in de bouw en staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet de bouwadviseur onafhankelijk zijn. Dit betekent dat de adviseur niet eerder betrokken mag zijn geweest bij de opname, beoordeling of het uitvoeringsontwerp van de woning. Ook mag hij niet werken voor de rijksoverheid.

Met terugwerkende kracht

Ook eigenaren die al verder zijn in het versterkingsproces en zelf een bouwadviseur hebben ingeschakeld, komen in aanmerking. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden een bedrag van maximaal 2.100 euro ontvangen van NCG. De bouwadviseur moet dan wel aan de gestelde voorwaarden voldoen. En het advies van de bouwadviseur moet na 1 januari 2020 gegeven zijn.

Meer informatie over de bouwadviseur en het aanvragen is te vinden op www.nationaalcoordinatorgroningen.nl/bouwadviseur.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !