Artemissers lopen in Delfzijl, op Ameland en in Leek

WINSUM – Een vijftal leden van de loopgroep Artemis uit Winsum heeft het afgelopen weekend deelgenomen aan wedstrijden in Delfzijl, op Ameland en in Leek.

Janneke Cazemier uit Warffum heeft zondag met succes deelgenomen aan de marathon onderdeel van de Dijkloop vanuit Delfzijl. Deze editie van de Dijkloop kende een ijskoude uitvoering voor de vierhonderd deelnemers die konden kiezen uit zes verschillende afstanden. De route voerde de lopers langs de vernieuwde dijk van Delfzijl richting de Eemshaven en weer terug. Op de route waren keerpunten aangegeven op de helft van de gekozen afstand. De marathonlopers hadden hun keerpunt in de Eemshaven zelf. Om het passeren van de lopers van de verschillende afstanden zo gemakkelijk mogelijk te maken moest zoveel mogelijk rechts worden gelopen. Vooral de marathonlopers, als eersten gestart om 10.00 uur, hadden het vanwege de kou niet gemakkelijk.

Op Janneke Cazemier staat geen maat. Ze had samen met ultraloper Gerik Mik uit Sint Annen (ook uitzetter) in de nacht van vrijdag op zaterdag nog een wandeling door het Oldambt gemaakt. De totale afstand hiervan bedroeg 103.85 kilometer.  Ondanks de duisternis, de kou en de gladde en glibberige wegen waren beiden na 17.30.00 uur weer binnen. Dit alleen al is een prestatie van formaat. Maar niet voor Cazemier die op zondagmorgen, dik ingepakt, ook nog  aan de start van de Dijkloop marathon verscheen. Ze finishte keurig binnen de vijf uur in 4.57.16 uur als vierde bij de vrouwen. Chapeau!

Janneke Cazemier: “Er zat niet meer in. De heenreis naar de Eemshaven was er een zonnetje en had ik de wind mee. Op de terugweg verdween de zon en kreeg ik de koude wind tegen. Ik ben er trots op dat ik nog binnen de vijf uur ben gefinisht, gelet op de wandeling van vrijdag op zaterdag nog in de benen””.

De organisatie was, gelet op de vele positieve reacties van de deelnemers, zeer tevreden over het verloop van de wedstrijden.

Adventurerun Ameland

Peter van Ooijen uit Warfhuizen heeft zaterdag op Ameland zijn persoonlijk record op de halve marathon verbeterd.

De 18e Adventurerun was een koude editie met gladheid en een behoorlijke wind. Nadat deze run in 2020 was afgelast  en een verplaatste start- en finishlocatie net buiten het dorp in 2021 was de run weer terug in de gezellige straten van Nes. Ruim 3500 deelnemers kwamen naar het prachtige Ameland toe om deel te nemen aan de kidsrun, de 5 kilometer, 10 kilometer of de halve marathon, waaronder vele nationale toppers.

Het parcours van de halve marathon omvatte op geaccidenteerd terrein de vaste onderdelen, bos, duinen en strand inclusief twee duinopgangen door het mulle zand. Het strand op zich was goed beloopbaar.

Peter van Ooijen was deze editie de enige afgevaardigde van Artemis en weerde zich kranig. Na een doorkomst op de halve marathon halverwege na 1.00.29 uur finishte hij na 2.05.19 uur als 46e bij de mannen 60 in een veld van 72 deelnemers. Deze tijd betekende bovendien een persoonlijk record. Hij verbeterde zijn beste tijd op deze afstand, gelopen in 2019 op Vlieland, met 3.42 minuten.

Peter van Ooijen: “Ameland was mooi. Wel stevig. Laatste kilometers koude wind tegen en er lag ijs op het parcours. Toch blij met mijn tijd van 2.05.19 uur”.

Ondanks de lage tempertatuur maar met een schraal zonnetje kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagde editie.

Santa Run Leek

De Rotaryclub Roden-Leek organiseerde zondagmiddag een Santa Run op het fraaie landgoed Nienoord in Leek. Tijdens zo`n run rennen of wandelen de deelnemers met hun gezin, club, collega`s en/of anderen een speciaal uitgezette route gehuld in een kerstmanpak. Plezier en gezelligheid staan daarbij voorop. Met de opbrengst worden goede doelen ondersteund.

De route in Leek startte op het middenterrein van Borg Nienoord. Er was een rondje van 2,5 kilometer uitgezet dat al rennend, slenterend of wandelend kon worden afgelegd zonder het borgterrein te verlaten. Sportieve kerstvrouwen en kerstmannen konden ook kiezen voor de route van 5 kilometer door het rondje twee keer te lopen.

Nienke Schollema uit Winsum had haar zinnen op deze run gezet. De dorpsgenotes Tina Bosker en Wineke Snippe boden aan haar hierbij te helpen. De drie dames in pak hadden veel plezier onderweg en brachten gezamenlijk de 5 kilometer na 40.45 minuten tot een gezellig einde.

Het goede doel van deze run was deze keer de Nierstichting.

Foto: Tina Bosker, Nienke Schollema en Wineke Snippe bij de Santa Run in Leek.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.