Rodekool ovenschotel

Ingrediënten

4 personen

 • 1 rode kool
 • 600 gr. kruimige aardappelen
 • 500 gr. rundergehakt
 • 6 bosuitjes
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 5 kruidnagels
 • 5 takjes tijm
 • 1 laurierblad
 • 3 steranijs
 • 2 appels
 • scheutje natuurazijn   
 • scheutje melk
 • klontje boter
 • peper en zout en wat paneermeel.

Bereidingswijze

Verwarm je oven voor op 180 graden en zet vast een ingevette ovenschaal klaar. Verwarm vast een hapjespan op laag vuur zodat deze goed warm wordt en zet een pan met water op om de aardappels in te koken.

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke stukken, spoel even af en kook deze in 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en laat even droogstomen. Maak er daarna een romige puree van door fijn te stampen met een klontje boter en een scheutje melk. Breng op smaak met wat peper en zout en laat van het vuur af staan voor zo.

Terwijl de aardappelen staan te koken kan je vast de rodekool fijn snijden, verwijder eventueel het buitenste blad. Halveer de rodekool en snijd beide helften nogmaals doormidden. Snijd met een scherp mesje de harde kern eruit en met een koksmes daarna in reepjes. De reepjes snijd je daarna in kleine stukjes.

Snijd de appels in kleine blokjes, zelf snijd ik de appel met schil en al maar je kan ze natuurlijk van tevoren schillen. Snipper een van de uien en fruit deze in een flinke pan in een klontje gesmolten boter. Doe alle rodekool in de pan en voeg circa 100 ml. water, de fijngesneden appels, de kruidnagels, het laurierblad en de steranijs toe. Ris de tijm, hak fijn en meng door de rodekool.

Kruid met wat peper en zout en laat zo’n 20 minuten zachtjes stoven met het deksel op de pan. Controleer tussendoor of er nog een klein bodempje water in de pan staat, vul anders telkens bij met een scheutje. Haal na 20 minuten de kruidnagel, steranijs en het laurierblad eruit en laat de rodekool goed uitlekken, doe weer terug in de pan. Giet er een klein scheutje natuurazijn over, hussel even door elkaar en laat van het vuur af staan voor zo.

Pel de tweede ui en de teentjes knoflook en snijd goed fijn, fruit de ui en knoflook in een hapjespan op laag vuur. Voeg als de ui glazig wordt het gehakt toe en breng op smaak met peper en zout. Bak het gehakt rul en snijd intussen de bosuitjes in kleine ringetjes. Als het gehakt klaar is roer je de bosui er nog even doorheen.

Strooi een dun laagje paneermeel op de bodem van de ovenschaal en verdeel hier het gehaktmengsel over. Leg hier de goed uitgelekte rodekool bovenop en schep daar de aardappelpuree over. Strijk de puree glad met de bolle kant van een lepel en strooi er paneermeel over. Snijd wat boter in kleine stukjes en verdeel over de laag paneermeel.

Schuif de ovenschotel nu 30 minuten in je voorverwarmde oven en wacht tot de bovenkant krokant en goudbruin is.

Tip: hoewel deze ovenschotel er simpel uit ziet is het best een bewerkelijk gerecht. Het handigst is het als je de rodekool een dag van tevoren maakt en in de koelkast bewaart. Zo trekken de smaken er nog eens beter in ook en is de rodekool nog lekkerder.

Eet smakelijk.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.