Henk Jan Bolding en René Paas aanwezig bij start project ‘Mandl Boym’ in Winsum

WINSUM – Op woensdag 15 maart – tijdens Nationale Boomfeestdag – waren burgemeester Henk Jan Bolding en commissaris van de Koning René Paas aanwezig bij de start van het erfgoed educatieproject ‘Mandl Boym’ in Winsum. Het project is een initiatief van stichting Een Joodse Erfenis en Het Hogeland College Winsum.

De initiatiefnemers ontwikkelden Mandl Boym met het oogmerk burgerschapsvorming en lokaal Joods erfgoed samen te brengen. Eerstejaars scholieren van het HHC leren over een inclusieve samenleving aan de hand van een excursie en drie lessen maatschappijleer.

N.A. de Vries amandelboom

Centraal in het project staat de amandelboom naast de voormalige synagoge van Winsum; de N.A. de Vriesboom. De boom staat symbool voor het respect voor de Winsums-Joodse geschiedenis. Hij is in 2010 geplant door leerlingen van CBS De Meander uit Sauwerd en CBS De Piramiden uit Winsum. De boom is vernoemd naar Nathan Albert de Vries (1878- 1924). Hij was onder meer de eerste sociaaldemocratische wethouder van Groningen. De Vries, van Joodse komaf, werd geboren in Winsum.

Opening

Project Mandl Boym startte woensdag 15 maart met het digitaal ‘planten’ van de N.A. de Vriesboom. Bij de boom staat nu een herinneringspaal met QR-code. Via deze code kom je op de website van Nationale Boomfeestdag en leer je meer over de geschiedenis van de boom. De leerlingen zijn betrokken bij het digitale informatiepunt. CdK René Paas en burgemeester Henk Jan Bolding hielden een toespraak bij de opening.

Bolding wees de leerlingen onder meer op het verhoudingsgewijs hoge percentage Groningse Joden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam. Ook ging hij in op het groeiend antisemitisme nu. “Jullie kunnen er aan bijdragen dat Joden, maar die niet alleen, zich hier in Nederland veilig voelen. Dat discriminatie de wereld uit gaat“, hield hij ze voor.

Nationale Boomfeestdag

Het project vloeit voort uit de Nationale Boomfeestdag. In het kader van deze dag worden er nog vier bomen geplant: één bij Het Hogeland College Winsum door CdK René Paas, twee bij CBS De Meander in Sauwerd en één op De Werf in oud-Obergum. De boom voor CBS De Piramiden in Winsum wordt later geplant, omdat deze school onderdeel wordt van De Tirrel. De stichting wil de scholen hiermee bedanken voor hun inspanningen.

Foto: Burgemeester Bolding aan het woord in de voormalige synagoge te Winsum

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !