Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen 2023

GRONINGEN – Dijkgraaf Roeland van der Schaaf, voorzitter van het centraal stembureau, heeft de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen 2023 voor Noorderzijlvest bekendgemaakt. Dat deed hij donderdagochtend 23 maart tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau.

Wat de zetelverdeling betreft zijn er geen veranderingen ten opzichte van de voorlopige uitslag. Wel blijkt na de telling dat er iets meer stemmen zijn uitgebracht dan bij de voorlopige uitslag bekend was. In totaal brachten 175.700 inwoners hun stem uit, wat neerkomt op een opkomst van 60,1%. Dat is flink hoger dan de 53,3% uit 2019.

Zetelverdeling

In totaal deden 11 partijen mee aan de verkiezingen. Water Natuurlijk heeft 6 zetels gehaald. Nieuwkomer BBB behaalde 4 zetels en de PvdA 3. Het CDA, de ChristenUnie, Betaalbaar Water, de VVD en nieuwkomers Student & Water en Groninger Belang hebben allemaal 1 zetel gekregen. 50PLUS en Belang van Nederland (BVNL) behaalden geen zetel.

Nieuw bestuur

Samen met de 4 geborgde zetels vormen bovengenoemde partijen het algemeen bestuur. Een volledig overzicht van de verdeling van de zetels en de gekozen kandidaten staat op www.noorderzijlvest.nl/verkiezingen.

Toelating en installatie

Over de uiteindelijke toelating van de kandidaten in het algemeen bestuur beslist het zittende algemeen bestuur. Een commissie uit het huidig algemeen bestuur onderzoekt de geloofsbrieven van de 23 nieuwe kandidaat-bestuursleden. Als het algemeen bestuur maandag 27 maart akkoord gaat, kan het nieuw verkozen bestuur woensdag 29 maart tijdens een openbare vergadering in de AB-zaal in het hoofdkantoor van waterschap Noorderzijlvest worden geïnstalleerd.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !