Unieke training Energieboswachter

GRONINGEN – De Natuur en Milieufederatie Groningen start op 12 april met een training tot Energieboswachter.​ Met deze training worden deelnemers in twee maanden tijd opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zonne- en windparken. De Energieboswachters moeten ervoor zorgen dat grote energieprojecten niet alleen duurzame energie opwekken maar ook meerwaarde hebben voor de natuur en biodiversiteit en dat ze worden uitgevoerd met zorg voor het landschap. Zo dragen ze bij aan een natuurinclusieve energietransitie.

‘De aarde warmt in rap tempo op en dit vraagt om een ingrijpende energietransitie’ aldus Jan-Willem Lobeek, directeur-bestuurder van de Natuur en Milieufederatie Groningen. ‘Maar deze transitie moeten we wel met zorg doen, dus met aandacht voor natuur, biodiversiteit en zorg voor het landschap.’

De training is bedoeld voor energiecoöperaties, lokale natuur- en milieuorganisatie, lokale burgerinitiatieven, verenigingen van dorpsbelangen, maar ook voor geïnteresseerde inwoners. Na de training zijn de Energieboswachters in staat om mee te praten bij de ontwikkeling van zonneparken door projectontwikkelaars en gemeenten. In twee maanden tijd leren ze zonne- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit. Hiermee krijgen ze handvatten om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren. Voorkennis over de energietransitie of ecologie is niet vereist, wel een leergierige en open houding. De training is opgezet door De Natuur en Milieufederaties en wordt in negen provincies gegeven: samen vormen de Energieboswachters een community die kennis uitwisselt. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

Praktische informatie

De training kost € 49,- per persoon en omvat 7 avonden (op dinsdag en/of op woensdagavond) waarvan 3 verdiepende kennissessies, 2 regionale bijeenkomsten en 2 online vragenuurtjes. Daarnaast werken de deelnemers samen aan praktijkopdrachten. De totale tijdsinvestering bedraagt zo’n 40 uur, waarvan 20 uur voor zelfstudie en praktijkopdrachten.

Geïnteresseerden kunnen zich melden via info@nmfgroningen.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !