Cinema met Rockumentaries en Lou Leeuw

WARFFUM – Op zondag 23 april vanaf 14 u vertoont Cinema het Hogeland in het Spijslokaal te Warffum maar liefst drie zogenaamde ‘Rockumentaries’, voorafgegaan door een live optreden van de Groninger rocklegende Lou Leeuw (foto).

Lourens (‘Lou’) speelde o.a. met Cuby & The Blizzards, Herman Brood, Nina Hagen, Phoney & The Hardcore en de onvolprezen Rocking Tigers – een van de eerste rock’n’roll-bands van Groningen. Ook speelde hij in het voorprogramma van een van de eerste Rolling Stones-concerten in Nederland. Lou laat in dit optreden niet alleen horen hoe zijn muziekcarrière verliep, maar gaat ook in gesprek over de Groningse rockscène die hij als geen ander heeft leren kennen, de afgelopen vijftig jaar.

Na de pauze worden drie ‘rockumentaries’ gedraaid van het Filmcollectief in Groningen. Een ervan gaat over de Veendamse jazzpianist Rein de Graaff, onder de titel Keep Swingin, Belevenissen in bebop. De Graaff behoort tot een van de grootste pianisten uit de Nederlandse jazzgeschiedenis. In zijn langdurige loopbaan speelde De Graaff zo’n beetje alle jazzgiganten der aarde: Dexter Gordon, Babs Gonzales en Hank Mobley. Hoe kwam een verlegen jongen uit Veendam in de jazzclubs van New York terecht?

De tweede Groninger muziekdocumentaire draagt de titel Fluustern in de Wind en gaat over de Tuutjefloiters uit Termunterzijl. Dit streektaaltrio oogstte met vlotte en vooral melancholische liedjes succes in de provincie – ook na hun actieve optredentijd van ’84-‘94. Hoe kijken de overgebleven leden terug op al die belevenissen in de provincie en de tragiek uit hun jeugd?

De laatste film in deze serie is I am a Rolling Stone en gaat over een bijzondere Stones-fan uit de stad Groningen – Nick Landman – die door allerlei omstandigheden veel concerten van de band miste, maar zich niet uit het veld liet slaan. In de woorden van de Stones zelf: ‘You Can’t Always Get What You Want; But If You Try Sometimes, You Might Find You Get What You Need.’ Plaats: De entree is € 7,50 (incl. koffie/thee/limonade-consumptie) en de middag begint om 14 u. Informatie en reservering via cinemahethogeland.nl

Zondag 23 april, 14.00-17.00 uur.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !