Opening exposite Ede Staal met VR-beleving in Verhildersum

LEENS – Provinciebestuurder Mirjam Wulfse opende afgelopen vrijdag  bij Museum Borg Verhildersum de nieuwe expositie ‘Ede Staal: mijn Groningen- mien Grunnen’. Jasper Staal reikte het eerste exemplaar uit van het boek dat hij over zijn vader schreef: ‘Din blift allain d’herinnering’.

De expositie die te zien is in de museumboerderij, bestaat uit diverse onderdelen. Centraal staat de VR-beleving van het Groninger landschap dat Ede Staal als geen ander weet te beschrijven. Daarnaast is er het taalspel  ‘Ede’s Taal’ en een digitaal fotoboek dat een aantal foto’s bevat uit het nieuwe boek.

Verhildersum heeft hiermee een permanent Ede Staal belevingscentrum, dat komende jaren blijft en steeds nieuwe elementen krijgt, waardoor bezoekers nieuwe ervaringen opdoen.

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de medewerking van de familie van Ede Staal en financiering vanuit de gemeente Het Hogeland, Provincie Groningen en het Scholten Kammingafonds.

In de virtuele wereld  verzamelt de bezoeker coupletten van een lied van Ede Staal. De coupletten zijn verborgen in het landschap, zoals bij het lied ‘Het Hogelaand’ en bij ‘Nijstoatenziel. Om ‘Mien toentje’ te horen, dien je de moestuin tot leven te brengen. Zodra het lied compleet is speelt het hele nummer zich af, terwijl je in het landschap bent dat wordt bezongen. Dat vergroot de indruk die zijn liedjes maken. Dit is daarom meer een belevenis dan een expositie. In het taalspel Ede’s Taal is het de bedoeling  de woorden uit de liedteksten vanuit het Grunnens te vertalen naar Nederlands. Straks komt daar ook Engels en Duits bij.

Jasper Staal, de jongste zoon van Ede, heeft een boek over zijn vader geschreven: ‘Din blift allain d’herinnering’. Dat was een emotionele uitdaging, want hij was een baby toen zijn vader overleed. Samen met zijn moeder heeft hij het familiearchief doorgenomen en daaruit een selectie gemaakt voor het boek. Ook sprak Jasper met mensen die zijn vader goed gekend hebben. Veel mensen hebben gereageerd op zijn oproep om herinneringen naar hem te sturen. Een selectie hiervan is opgenomen in het boek, een ander deel is te lezen op de expositie. Het eerste exemplaar van dit boek werd overhandigd aan een dame die lid is van de Vrienden van Verhildersum. Zij deed een extra donatie waarmee het boek is gefinancierd./Webredactie

Foto: Jasper Staal (rechts) reikt het boek uit aan de anononieme sponsor, bijgestaan door Verhildersum-directeur Monique Spaltman

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !