In Reprise: LASTPOST – muzikale theatervoorstelling over jarig zijn op Dodenherdenking, 4 mei

WINSUM – Marijke Meems dook in 2022 in het onderwerp ‘jarig zijn op 4 mei’. De aanleiding was haar 40e verjaardag. Samen met Theo de Groot, regisseur, maakte ze de theatervoorstelling ‘LastPost’, waarin ze op zoek ging naar het nut van herdenken en hoe zij haar verjaardag kon vieren. Een muzikale solovoorstelling mét twee minuten stilte. Op 4 mei is de voorstelling te zien in De Blauwe Schuit in Winsum.

Stil zijn, een monumentale gebeurtenis herdenken en op dezelfde dag het feestje van je verjaardag vieren. Hoe doe je dat? Het speciale, droevige, gekke en leuke aan jarig zijn op 4 mei laat Marijke de revue passeren. Is Dodenherdenking een Last op je schouders of ben je juist de hoeder van Dodenherdenking als je op 4 mei jarig bent? In de voorstelling gaat ze op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is het nut van herdenken als het toch nooit vrede zal worden? De voorstelling is gebaseerd op interviews met 4 mei-jarigen en haar eigen herinneringen, dagboeken en research.

Vanaf haar 14e schrijft Marijke dagboeken. Deze zijn van zolder gehaald om tussen de puberale liefdesperikelen te zoeken naar haar verhaal over jarig zijn op 4 mei. Ze interviewde 17 mensen om te vragen hoe zij hun 4 mei verjaardag beleven. Sinds Marijke die vraag stelde, komen de verhalen van alle kanten. Bijvoorbeeld Ria Cohenno (1943), die trouwde met een Joodse man en dat legde een zware deken van verdriet over haar verjaardag.

Jan Mulder (1945) die het een verzoeking vond op school voor de klas te staan als hij jarig was, “hiep hiep hoera, het is 4 mei” en Sito Zandberg die op 4 mei “gewoon” zijn verjaardag viert, zonder stil te zijn om 20.00 uur.

Onder regie van Theo de Groot (Peerd-theater) worden de verhalen van de geïnterviewden en verhalen uit  Marijke’s jeugd tot een interessante en muzikale theatervoorstelling gesmeed. Marijke zingt zelfgeschreven liederen en speelt tijdens de voorstelling zelf de Taptoe op trompet.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Piet Kunenborg (piano) en Lisette Datema (altsax). Stichting Podium Winsum, gevestigd in Cultureel Centrum De Blauwe Schuit, is verantwoordelijk voor de productie. De productieleiding is in handen van Andrea Nieboer.

Er wordt 2 minuten gezwegen, en ja, er worden ook taartjes gegeten, want het blijft tenslotte haar verjaardag.

In de zomer van 2022 dook Marijke nog dieper in hetzelfde onderwerp en maakte ze de podcast ‘Vlaggen tot de helft’. Cadeautjes, slingers, taart en … Dodenherdenking. Zo ziet de dag eruit voor iemand die op 4 mei jarig is. Het werd een persoonlijke zoektocht met als resultaat een kwetsbare serie, die gaat over het leven vieren op 4 mei en over zij die er niet meer zijn en hoe dat met elkaar in verbinding staat. Een zoektocht die voor Marijke leidt naar inzichten in waarom het jarig zijn op 4 mei haar zo aangrijpt en vooral hoe ze een weg kan vinden in het tóch haar verjaardag vieren, ondanks het verdriet en de pijn die er op die dag rondwaart.

Speeldata LastPost

3 mei 2023, 20.15 uur: Prinsentheater, Groningen

4 mei 2023. 19.15 uur: De Blauwe Schuit, Winsum

 

 

 

Voor tickets en meer informatie: www.last-post.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.