Gemeente wijst nieuwe Cultuurdorpen aan

HET HOGELAND – In 2023 zijn Adorp, Sauwerd en Wetsinge en Onderdendam de ‘Cultuurdorpen’ van Het Hogeland. Het hele jaar organiseren zij samen verschillende culturele activiteiten. De gemeente stimuleert hen om hierin de verbinding met elkaar op te zoeken. Wethouder Eltjo Dijkhuis is ambassadeur namens de gemeente.

De pilot vloeit voort uit de Cultuurvisie ‘Groots in kleinschaligheid’ en bestaat sinds 2020. Toen waren Leens en Uithuizermeeden de Cultuurdorpen van Het Hogeland. In de visie staat dat vanaf 2020 elk jaar twee dorpen zich Cultuurdorp mogen noemen. Ze krijgen elk 1.500 euro subsidie van de gemeente om verbinding met elkaar te leggen. Hiervoor moeten de inwoners, verenigingen, organisaties én de dorpen zelf actief deelnemen en met elkaar samenwerken. Dit versterkt het dorpsgevoel en de verbinding met elkaar. Ook zorgt het voor extra aandacht en zichtbaarheid voor de dorpen. Adorp, Sauwerd en Wetsinge hebben als één dorp plannen ingediend met Onderdendam. Dit gebeurde al in 2020, maar door corona werd het twee keer uitgesteld.

De werkgroep bestaat uit Afiena Benthem en Hans Stoelinga (Onderdendam) en Loes van der Laan en Jaap Wolters (Adorp/Sauwerd/Wetsinge). Zij zoeken de verbinding door in 2023 drie hoofdactiviteiten op te zetten:

Op zaterdag 13 mei 2023 om 10.00 uur is de start van een culturele fietstocht van Adorp naar Onderdendam. Eltjo Dijkhuis trapt de fietstocht af vanuit de kerk in Adorp. De fietstocht, met onderweg verschillende (orgel)concerten, biedt ook mogelijkheid om tussendoor te wandelen. Het volledige programma en de route zijn te vinden op de dorpssites van Adorp en Onderdendam.

Op 17 en 18 juni en 24 en 25 juni zijn er exposities van plaatselijke kunstenaars. Onderdendam exposeert in het Kerkje van Wetsinge en Adorp/Sauwerd exposeert in DE KERK in Onderdendam. De opening van de expositie is op vrijdag 16 juni om 16.00 uur in DE KERK in Onderdendam.

Op 19 en 26 november organiseert de werkgroep twee schrijversavonden. Op 19 november om 15.30 uur leest Annemiek Wassenaar uit Onderdendam uit haar eigen werk voor in het Kerkje van Wetsinge. Bé Kuipers uit Adorp doet dit op 26 november 15.30 uur in het dorpshuis van Onderdendam.

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Kunst en Cultuur zijn de smaakmakers in Het Hogeland. En dit is daar een prachtig voorbeeld van. We hopen dat het inspiratie oplevert voor de volgende dorpen en de culturele sector in het algemeen. We moeten elkaar blijven ontmoeten en samenwerken aan een rijk cultureel leven!”

Foto: De werkgroep in beraad. V.l.n.r.: Jaap Wolters, Afiena Benthem, Loes van der Laan en Hans Stoelinga. Op rug gezien: Teresa Willems (gemeente Het Hogeland)

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !