Peuter slaat eerste paal voor Werelderfgoed Centrum op Lauwersoog

LAUWERSOOG – Het moet voor de peuter Ona wat onwennig zijn geweest, in de cabine van een heimachine zitten. Gelukkig was haar vader Sander van Dijk erbij. Van Dijk, als marien-bioloog werkzaam bij het Zeehondencentrum in Pieterburen, had vrijdagmiddag de taak om met zijn tweejarige dochter de eerste paal te slaan voor het WEC, het Werelderfgoed Centrum Waddenzee.

Het was de eerste van de 226 heipalen die nodig zijn voor het Werelderfgoed Centrum in de haven van Lauwersoog. Het is de bedoeling dat het een centrum wordt voor onderzoek, onderwijs, en een toeristische attractie die vooral moet bijdragen aan de bewustwording van de milieuproblematiek en aan een gezonde balans tussen mens en natuur. Met de Waddenzee, werelderfgoed van de UNESCO, als achterland. Het project gaat 43,4 miljoen kosten en moet in het voorjaar van 2025 in gebruik zijn.

Dat er niet gekozen was om een vooraanstaande bestuurder de symbolische eerste paal te laten slaan, had wel wat sympathieks. Zoals Sander van Dijk het zelf zei: “Dit centrum gaat over de toekomst van onze kinderen en onze kleinkinderen, voor een leefbare wereld voor hen.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.