Hose    

Bij De Slimste Mens weet niet één van de kandidaten dat het Bonifatius was die bij Dokkum het loodje legde in 754, als gevolg van een wellicht al te rabiate zendingsdrang. Jurylid Maarten van Rossem constateert dat het goeddeels wegbezuinigen van het geschiedenisonderwijs heeft bijgedragen aan schrijnende hiaten in de kennis van de vaderlandse geschiedenis.

Ik raadpleeg een bevriende historicus en hij bevestigt mijn vermoeden: om het historisch bewustzijn van kinderen op te vijzelen zijn boeken als de Van Nul tot Nu-reeks en televisieprogramma’s als Welkom bij… onder meer geschikt.

Vol enthousiasme kijken we verder naar Welkom in de Middeleeuwen, een komisch en educatief kinderprogramma. De kinderen merken op dat deze Godfried van Bouillon sprekend lijkt op Sinterklaas – zelfs zijn stem is identiek. Gelukkig wordt de verwondering overvleugeld door de volgende scène: een middeleeuwer in zijn onderbroek. Wanneer hij zich aankleedt worden zijn kledingstukken benoemd, zoals hose en wambuis. Hose is een broek. Bij ‘ons’ in Groningen zijn hozen inmiddels kousen, maar dit is dan ook een ingeburgerde afkorting van hozevörrels. En die kousen waren hard nodig om de warmte onderaan die wijdvallende broeken vast te houden door de pijpen erin te proppen.  

 

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.