Koningsdag Sauwerd: een dorpsfeest met allure

SAUWERD – Ook dit jaar is het op Koningsdag weer feest in Sauwerd. Met een bomvol programma vanaf 10 uur ’s ochtends tot 23 uur ’s avonds is er voor iedereen iets te doen. De dag start traditiegetrouw met de aubade bij het dorpshuis met burgemeester Bolding van gemeente Het Hogeland. Andere klassiekers zijn de kinderoptocht, de dorpslunch, de fietspuzzeltocht en de grote verloting. Mariëlle Zijlstra, voorzitter van de Oranjevereniging Prins Willem-Alexander vertelt: “Onze Oranjevereniging is opgericht in 1945. Het is heel bijzonder dat er in Sauwerd al zoveel jaar een Oranjefeest wordt georganiseerd. Het programma wordt regelmatig aangepast, maar een paar elementen zijn al die jaren hetzelfde gebleven, bijvoorbeeld het zingen van het Wilhelmus aan het begin van de dag”.

In Sauwerd is koningsdag al lang geen kneuterig dorpsfeest meer. Ook het programma van dit jaar kent volop nieuwe onderdelen. Zijlstra vertelt verder: “Dit jaar is een volledig nieuw bestuur van start gegaan, met veel nieuwe energie en frisse ideeën. Dat vertaalt zich in het programma, die net iets anders in elkaar steekt dan de jaren hiervoor. Zo herintroduceren we de grote vrijmarkt op het Kerkplein, organiseren we Heel Sauwerd Bakt en sluiten we de dag af in de Oranjekroeg. Het is met recht een dorpsfeest met allure te noemen”. Dorpshuis Ubbegaheem is het kloppend hart van alle activiteiten. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is daar van alles te beleven.

De activiteiten die de Oranjevereniging organiseert, worden mogelijk gemaakt door de eigen leden, lokale sponsoren, de lotenverkoop en een subsidie van de gemeente. Zijlstra zegt hierover: “We zijn ontzettend blij met de steun van onze leden en trouwe en nieuwe sponsoren. Zonder deze financiële steun kunnen we niet zo’n groot, laagdrempelig feest organiseren.” Aan bijna alle activiteiten kan gratis worden deelgenomen door leden en niet-leden. Niet-leden betalen alleen een kleine bijdrage voor de dorpslunch. Meer informatie is te vinden op www.ditissauwerd.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !