Rondwandeling langs geneeskrachtige kruiden

PIETERBUREN – Op zondag 14 mei, 14 uur, geeft Saskia Nieboer een rondwandeling langs de vele geneeskrachtige kruiden die in Domies Toen te vinden zijn. De botanische tuinen in Nederland hebben dit jaar als landelijk thema inheemse wilde planten. Daar heeft Domies Toen, de botanische tuin in Pieterburen, er heel veel van. En laten nu veel van die planten nu ook een geneeskrachtige werking hebben. Veel zijn er in mei al in bloei, of in ieder geval goed boven de grond.

Saskia Nieboer: “Ik ben al heel lang op pad met kruiden; een spannende weg door het leven die mij steeds dichter brengt bij de aard en de kracht van kruiden en van mijzelf. Gedeeltelijk opgegroeid in Zwitserland volgde ik de opleiding tot verpleegkundige en de tropenopleiding. Ik vond de afhankelijkheid van de patiënten zeer onbevredigend en ging op zoek naar alternatieven. Ik kreeg de kans om in de Beierse Alpen kruidengeneeskunst te leren op de traditionele manier; via mondelinge overlevering en dat is in mijn ogen de mooiste manier om iets te leren. Ongemerkt had ik oude en universele kennis opgedaan en ik zie het als mijn taak om die door te geven.

Tussendoor volgde ik allerlei opleidingen en heb ik gewerkt als afdelingshoofd in de psychogeriatrie, in een natuurvoedingswinkel en als docent fytotherapie bij de Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen in Meppel.

Daarnaast geef ik les over geneeskrachtige kruiden en heb sinds 2005 een eigen cursuscentrum, “De Groene Zon” in de Wiershoeck in Groningen.

Mijn drijfveren zijn liefde en respect voor alles om ons heen en de wens om de traditionele kennis te delen en levend te houden. Hierin voel ik mij verbonden met vele oude culturen. Ik geef graag een rondwandeling langs de geneeskrachtige kruiden in Domies Toen waar veel heel veel te vinden zijn.”

Deelname aan rondwandeling is gratis, maar er moet wel toegang voor de tuin betaald worden.

Foto: Stijve ogentroost (Euphrasia stricta)

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.