Jong gesmeerd, oud gedaan: Gratis zonnebrand in de strijd tegen huidkanker

Maar liefst 50 buitenbaden, horecagelegenheden, speeltuinen en andere openbare plekken in Noord-Nederland zijn sinds kort (opnieuw) voorzien van speciale dispensers met daarin gratis zonnebrandcrème. Met het initiatief wil Univé Noord-Nederland bezoekers van de locaties niet alleen alert maken op het gevaar van de zon, maar ook bescherming mogelijk maken.

Bij de keuze voor de locaties is vooral gekeken naar plekken waar veel kinderen komen. Jong gesmeerd, is immers oud gedaan. Nieuw is het initiatief echter niet. Al sinds 2018 zorgt Univé Noord-Nederland voor zonnebranddispensers op verschillende locaties in de regio.

23.300 diagnoses huidkanker in 2022

Uit recent onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) bleek dat er in 2022 23.300 keer de diagnose huidkanker werd gesteld. Cijfers die vragen om extra alertheid en dus om uitbreiding van de actie. Volgens het IKNL wordt huidkanker vooral veroorzaakt door blootstelling aan Uv-straling. Huidkanker is dan ook deels te voorkomen door goed en regelmatig in te smeren en de huid te bedekken.

Nog zonnebranddispensers beschikbaar

Naast de al vijftig geplaatste dispensers zijn er nog een aantal beschikbaar, speciaal voor (sport)verenigingen, speeltuinen, zwembaden, horecagelegenheden, kinderopvang of bijvoorbeeld een kinderboerderij. Locaties die geïnteresseerd zijn kunnen een gratis zonnebranddispenser aanvragen: klik hier.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !