Koninklijke onderscheiding voor organisatoren Quiltfestival

WARFFUM – Burgemeester Henk Jan Bolding was vrijdagavond in Warffum om het Quiltfestival te openen, maar vooral ook om koninklijke onderscheidingen uit te reiken aan Marjan Ruitenberg en Rob Ruitenberg voor hun verdiensten om dit festival te ontwikkelen. Marjan Ruitenberg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en Rob is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In de laudatio roemt Bolding het festival: “Vanaf 2008 is hier een traditie gevormd die inmiddels een internationale uitstraling heeft. Het Quiltfestival Noord-Groningen zet het schitterende landsdeel waar wij zo bevoorrecht mogen vertoeven in de schijnwerpers. Het festival trekt bezoekers uit binnen- én buitenland en brengt het rijke erfgoed dat we hier hebben indringend onder de aandacht van velen. Het festival is daarnaast een podium van een kunstvorm die de wortels heeft in een heel erg ver verleden. Over onze landsgrenzen gebracht door de Romeinen. Die op hun beurt inspiratie vonden in Zuid Oost Azië en in Egypte. De komende dagen kan er weer worden genoten van explosies van kleur, van verrassende invalshoeken, van creatieve interpretaties en verbeelding van soms alledaagse zaken. En dat kan op schilderachtige locaties zoals het charmante kerkje van Breede, de stoere korenmolen Eva in Usquert, de imponerende veertiende eeuwse kruiskerk van Zeerijp en nog achttien andere karakteristieke locaties.”

Een eeuwenoude traditie bewonderen in vaak eeuwenoude locaties: het kan vandaag, morgen en overmorgen in Het Hogeland. Dat dit kan, is de verdienste van een leger van vrijwilligers. Mannen en vrouwen die er – voor en achter de schermen – voor zorgen dat de duizenden bezoekers aan het Quiltfestival iets voorgeschoteld krijgen waarover nog lang wordt nagepraat en wat de horizon verbreed; wat het leven verrijkt, aldus Bolding.

“Het echtpaar bouwde het evenement uit tot een festival met internationale allure”

Hij vervolgt met een compliment voor verenigingsleven. Het Hogeland kent een rijk en gevarieerd verenigingsleven. Dat verenigingsleven wordt gedragen door talloze vrijwilligers. Hogelandsters die graag de mouwen opstropen om bij te dragen aan de leefbaarheid. Dat doen ze omdat we elkaar hier nog zien staan: “ Binnen die groep vrijwilligers vind je mensen die nét even het verschil maken. Die een tandje hoger bijschakelen dan al die anderen. In het geval van de organisatie van het Quiltfestival Noord-Groningen heten die exoten Marjan en Rob Ruitenberg. Het echtpaar wist het evenement uit te bouwen tot dat wat het nu is: een festival met internationale allure. En dat is een prestatie waar je met recht ‘u’ tegen mag zeggen.”

Marjan en Rob kunnen terugzien op meer verdiensten dan alleen de rol van geestelijk vader en moeder van het Quiltfestival. Zo waren en zijn ze warme, meelevende, hartelijke en betrokken mantelzorgers en zijn ze met hart en ziel betrokken bij de Stichting Nationale Quilt Collectie. Daarmee zijn beiden verantwoordelijk voor het behoud van een stuk artistiek erfgoed. Beiden waren verder de drijvende krachten achter de Muzikale Fietsroute in en rond Oldenzijl. Een evenement dat maar liefst vijfhonderd deelnemers in de benen – of moet ik zeggen: op de trappers bracht. Marjan Ruitenberg was daarnaast vijf jaren lang actief als vrijwilliger van de VVV in Uithuizen. En dan Rob. Nauw betrokken bij werknemersbelangen. Een FNV’er in hart en nieren. Betrokken. Sociaal. En nooit te beroerd om het op te nemen voor mensen die in de verdrukking en de versukkeling raken of dreigen te raken. Ook zijn vijfjarige voorzitterschap van de PvdA-afdeling Eemsmond is daar een bewijs van. En dat hij, gepensioneerd of niet, nog altijd warme banden met zijn voormalige werkgever Engie én de mensen die daar werken onderhoudt, bewijst zijn voorzitterschap van de personeelsvereniging. Dat duurt tot op de dag van vandaag voort. Bolding: “Om het even in de stijl van dit festival te houden: al die vrijwillige activiteiten zijn elders in het land STOF tot nadenken geweest. Het is een genoegen om tijdens deze bijeenkomst te mogen melden dat niemand minder dan koning Willem Alexander heeft besloten Marjan en Rob een Koninklijke Onderscheiding toe te kennen. Met daarbij de kanttekening dat – en van mij had dat niet gehoeven – de majesteit tot een ‘knip’ heeft besloten: Marjan mag zich vanaf nu Lid in de Orde van Oranje Nassau noemen; Rob zijn regionale activiteiten voor de vakbond zijn voor Willem Alexander kennelijk aanleiding geweest het een treetje hoger te zoeken: hij is benoemd tot Ridder in diezelfde orde. En voorzien van deze Koninklijke gloed en glinstering verklaar ik het Quiltfestival, editie 2023, graag officieel voor geopend.”

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.