Over t wotter

Relatief afgezonderd wonen heeft voor- en nadelen. Je zou kunnen zeggen: ‘Aan t ènd van wereld linksòf, doar woon joe!’, maar dat is net welk perspectief je kiest. Zelf spreken we liever van ‘aan t begún van wereld’.

Met een andere bijvangst van afgelegen wonen werd ik geconfronteerd toen mijn kinderen juist geboren waren en ik babyverzorgingsartikelen online bestelde. Een dame van de bezorgdienst belde eens aan, overhandigde me de doos met spullen en keek me daarbij aan alsof ze de wanhoop nabij was. ‘Mag ik hier ALSTUBLIEFT even naar de wc? Op het hele traject van Groningen naar hier kon ik niet één openbaar toilet vinden. En ik moest bij vertrek al!’

Het deed me denken aan de uitdrukking ‘peerden over t wotter joagen’, wat inhoudt dat je de paarden van je aanspanning niet de gelegenheid geeft om te wateren, met ziekte als gevolg. Met een slipjacht waarbij paarden over een sloot moeten springen heeft het dus niets van doen. Ook mensen die even rustig de tijd nodig hebben kun je in het Gronings horen zeggen: ‘most mie nait over t wotter joagen.’  

Ingeborg

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.