Mark Prinsen op herhaling in Omloop van Bedum

BEDUM – Mark Prinsen kwam in het criterium van de 39e Omloop van Bedum als eerste over de streep. Rick Ottema won de puntenkoers . Bij de dames pakte Marit Cent de overwinning.

De organisatie had er dit jaar voor gekozen de elites-heren eerst een puntenkoers te laten rijden van 20 ronden, 40 kilometer. Hierbij moest tien keer, om de twee ronden worden gesprint voor punten. Dat was een aantrekkelijk onderdeel, want dat brengt spanning in de koers omdat de renners die op de prijzen azen er constant van voren bij moeten zijn. Het is een kwestie van sprinten op kracht en een ronde herstellen en weer vlammen. Routinier Rick Ottema uit Leeuwarden verdeelde zijn inspanning goed en reed zich bij vrijwel alle sprints in de eerste lijn waardoor hij winnaar werd met 87 punten. Dat was wel een afgetekende overwinning op nummer 2, Redmar Dijkman, uit Grootegast die 67 punten bijeen reed. Dit nog jonge talent liet wel even zien dat hij een sprint in de benen heeft.

Het criterium over 40 kilometer werd vrij vroeg beslist. Aan het begin van de koers sprongen Chiel Smit, Mark Prinsen, Joeri Fledderus, Steven Willemsen en Jelmer Lichtenberg weg en deze kopgroep wist tot aan de finish stand te houden. Mark Prinsen uit Heerenveen won de sprint, hij won al eerder in Bedum. Chiel Smit uit het Drentse Zuidwolde werd tweede en voor Joeri Fledderus, ook uit Heerenveen was de derde plaats op het erepodium. Het totaal klassement van beide wedstrijden werd gewonnen door Steven Willemsen, die op het podium werd geflankeerd door Marijn Frankes en Rick Ottema, die derde in het algemeen klassement werd.

Bij de dames pakte Marit Cent de overwinning in de wedstrijd over 50 kilometer. Phaedra Krul werd tweede en Yvet Schoonewille derde.

De ambiance van deze wedstrijd was uitstekend, mooi weer, de Zomermarkt gaf een eigen sfeer, er was veel publiek, geen ernstige incidenten in de koers. De organisatie had met de puntenkoers een goede greep gedaan voor een aantrekkelijk programma. Bovendien het hoogste prijzenschema ingezet (een koers gaat altijd om de enveloppen met het prijzengeld). En tegelijk werd Bedum hard getroffen door het verschijnsel dat renners – vooral de elites – zich inschrijven voor de wedstrijd maar zich op het laatste moment afmelden. De wielerbond KNWU zou zich weleens diep over deze kwestie moeten beraden. Een organisatie, met vrijwilligers, sponsors vergaren, van alles moeten regelen, kosten makend en zich verheugend op een mooi aantal renners aan de start, ziet dagen van te voren de startlijst leeg vloeien omdat de renners niet komen opdagen. Dit is al enkele jaren aan de gang. En dat gun je zo’n wielercomité niet.

Berto Merx

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.