Meer faillissementen in mei in provincie Groningen

GRONINGEN – In mei zijn in de provincie Groningen 16 bedrijven failliet verklaard. Een maand eeerder waren er dat nog 5. Zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek het CBS. Het aantal faillissementen in Nederland steeg in mei met 7 procent. Het aantal faillissementen bleef onder het niveau van de periode voor het uitbreken van corona. Wel is het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim de helft hoger dan in dezelfde periode van 2022.

Het aaantal faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. In Groningen bedroeg het aantal in janari van dit jaar 9, dalend naar 5 in april en weer oplopen in mei naar 16. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

E zijn in mei 292 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 45. Dat is 5 procent meer dan in april.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.