Nederlandse gemeente-ambtenarij maakt kennis met drie parels van Het Hogeland

Ineens strijkt er een groot gezelschap van mannen en vrouwen neer op het dorpsplein in Winsum. De Koperen Ploert stond dinsdagmiddag hoog aan de hemel en dus zijn de verfrissende zomerse fruit cocktails die vanuit De Gouden Karper worden aangedragen, een aangename verfrissing. Het gezelschap aan de party-tafels met dekkleden in de kleur van de gemeente Het Hogeland, het zijn ambtenaren en gemeentebestuurders, op bezoek bij Het Allermooiste Dorp van Nederland.

Het zijn er vijftig van de drie duizend deelnemers aan het jaarlijkse congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de Martiniplazza in Stad, de toogdag van de laagste bestuurslaag van Nederland. Dinsdag ochtend hebben de deelnemers de eerste sprekers gehad en ’s middags stonden de ‘deelsessies’ in de gehele provincie op het programma. Een lange reeks excursies waarin gemeenten ter inspiratie mooie ontwikkelingen toonden.

De gemeente Het Hogeland liet zich zien met drie parels. Het toeristische Winsum met wethouder Stefan van Keijzerswaard als gastheer. De ontwikkeling van de Eemshaven tot ‘Energy Port of Europe’ waar Eltjo Dijkhuis een groep ontving. En de Tirrel waar Mariette de Visser en Karen Hamsens de deelnemers aan de deelsessie in De Tirrel verwelkomden. Zoals Karen het zegt: “We zijn blij dat de rest van Nederland het unieke concept nu met eigen ogen kan zien. Ouderenzorg, kinderen en sport onder één dak en dat maakt het mogelijk jong en oud gemakkelijk te verbinden. Als partner in dit project zijn we trots dat het mooie gebouw deze samenwerking optimaal faciliteert.”

De groep op het dorpsplein begint natuurlijk met een wandeling onder leiding van de dorpsgidsen. Die dorpswandeling is zo’n klein maar sterk voorbeeld van hoe een dorp bestaande, losse elementen kan omsmeden tot een sterk product dat toeristen twee, drie uur in het dorp vasthoudt. De acht dorpsgidsen, in dienstkleding, het blauwe t-shirt met de gestileerde skyline van Winsum op de achterkant, wachten op het terras van De Gouden Karper, op de komst van het gezelschap. Peterina Geertsema van de werkgroep dorpsgidsen: “Het was wel even puzzelen, hoor. We hebben het gezelschap gesplitst over drie routes. De gewone dorpswandeling duurt al gauw anderhalf uur maar dat kan nu niet, dat is veel te lang. We hebben de routes ingekort zodat het in drie kwartier te doen is en we elkaar niet teveel voor de voeten lopen.”

Na de wandeling zal dit gezelschap bij de Jeneverbrug op de boot stappen en naar de Enne Jansheerd varen. Op Maarslag is een gebied van Staatsbosbeheer dat ontwikkeld wordt tot een prestigieuze eco-culturele topic. Het is een voorbeeld van het ontwikkelen van een oude boerderij op een mooi en waardevol stuk groenland tot een cultureel centrum.

Aan een tafeltje genieten twee wethouders, een ambtenaar, een gemeentesecretaris uit plaatsen als Lemmer, Velp, Arnhem, van de laatste nipjes van de cocktail-sans alcool als Stefan Keijzer op de zijn eigen beleefde doch dringende wijze hen oproept: “We moeten vertrekken, mensen.”

De laatste groep verdwijnt naar de helling van de Boogbrug. De ambtenares die dit organiseerde, kijkt hen na, en slaakte een lichte zucht van verlichting. Van Keijzerswaard kijkt nog even om, steekt een vuist omhoog en geeft haar een duimpje.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !