“Ik zie ernaar uit dat de wieken weer gaan draaien”

ADORP – Eind november 2020 is de restauratie van molen Aeolus (1851) in Adorp van start gegaan met het verwijderen van de kap. Nu, zo’n twee en half jaar later, is de kap gerestaureerd en zit hij er weer op.

De restauratie wordt gedaan door Doornbosch Molenbouw uit Adorp, dat even verderop is gevestigd aan de Molenweg 1. Anne Doornbosch, al ruim dertig jaar werkzaam in het familibedrijf, is er trots op dat hij ‘zijn molen’ weer nieuw leven mag inblazen. “Ik heb begin jaren 90 mijn molenaarsdiploma behaald en nog een paar keer gedraaid. Daarna heeft de molen een aantal decennia stilgestaan. Zonde. De kinderen in het dorp hebben de molen nog nooit zien draaien. Daar komt gelukkig verandering in.”

In 1981 zijn de kap en stelling ook al gerestaureerd. Destijds door de opa en vader van Anne. “Toen ging alles met een lier naar beneden en na herstel weer naar boven. Een hele klus, maar nog altijd beter dan héél vroeger, toen het takelwerk met touw en katrol gebeurde.” Tegenwoordig gaat het wat dat betreft een stuk eenvoudiger. De mobiele hijskraan is voor Doornbosch een welkome hulpmiddel.

Het herstel van molen Aeolus bestaat dit keer, naast de restauratie van de kap, uit het rechtzetten van de achtkant en het plaatsen van een nieuw staartwerk en nieuwe wieken. Aangezien de  Aeolus geen prioriteit heeft, zal het naar alle waarschijnlijkheid nog even duren voordat de molen af is. “We hebben het ontzettend druk, maar eind dit jaar moet lukken”, laat de Adorper molenbouwer weten.

En dan maar hopen dat molen Aeolus, vernoemd naar de windgod uit de Griekse en Romeinse mythologie, veel wind wordt toebedeeld. Anne Doornbosch is het daar mee eens:”Ja, ik zie ernaar uit dat de wieken van deze molen weer gaan draaien.”

Ard Torrenga

Ji Sinsie Bauman maakte een filmpje van de molen. Voor de beelden vanuit de lucht klik hier.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.