Hebzucht, tomeloosheid en hoogmoed  bij de PKN-rommelmarkt

ULRUM –  Nog eens een ouderwetse rommelmarkt, geen garageverkoop maar alles bij elkaar, bij de Goede Herder kerk van de PKN in Ulrum. Het heet eigenlijk Ontmoetingscentrum, maar iedere christen weet dat een kerk, een ecclesia, en het bijgebouw per definitie een ontmoetingscentrum is.

Vroeg erbij, men is nog bezig de rommelmarkt op te bouwen, dat is het tijdstip om binnen tien minuten alles gezien te hebben en er dat ene kleinoodje uit te pikken. En daar heb ik het, pronkend en lonkend op een tafeltje: De Parallel Editie van de Statenvertaling en de Nieuwe Bijbelvertaling.

Van de Zeven Hoofd Zonden maken, hebzucht, tomeloosheid en hoogmoed zich geniepig van me meester. Ik wil het boek – theoloog zijnde – per se hebben. Ik zie het ter plekke al voor me. Op mijn werktafel liggen ze naast elkaar: De Thora, het Hebreeuwse Oude Testament, de Latijnse Vulgaatvertaling, en de Grieks-Engelse letterlijke omzetting. En dan controleren wat de Statenvertalers er in 1637 van gemaakt hebben en wat de interconfessionele vertaling van 2004 oplevert. Want die Statenbijbel en die uit 2004 had ik nog niet, je kunt niet alle Bijbels hebben.

Oh, ijdel en hoogmoedig exegeetje, denk je werkelijk dichter bij Het Woord te komen, de Alfa en de Omega in de uiteindelijke diepte te kunnen doorgronden? Ach, je hebt zoveel aardigheid méér in het leven, als je je talen kent.

Organisator Jolien Bolt, vrijwilliger van de PKN Ulrum, Niekerk, Vierhuizen, is een half uur na het begin van de rommelmarkt al tevreden: “De inbreng van spullen is veel groter dan ik had gehoopt. Natuurlijk is de opbrengst belangrijk want die gaat naar het kerkelijk werk. Wat net zo belangrijk is, is dat het een gezellige bijeenkomst is.” Zij wijst naar de bar in het gebouw waar het druk is: “Die mensen komen alleen maar om koffie te drinken, voor de gezelligheid.”

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !