Hongaarse studente wint de Gerrit Krolprijs 2023

GRONINGEN – Hanna Végh  is de winnaar van de derde editie van de Gerrit Krolprijs. Zon de prijs van de Groninger universiteit met  het essay ‘Taal als breekijzer. De Hongaarse studente wint hiermee twee duizend euro en publicatie van haar essay op de vooraanstaande literair weblog Tzum. De jury noemt haar essay “innemend, koersvast en zeer overtuigend.”

De Gerrit Krolprijs is een tweejaarlijkse essaywedstrijd die in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor het behoud van het academisch Nederlands als voertaal van de universiteiten en hogescholen in het Nederlands taalgebied. De prijs is vernoemd naar de in Groningen geboren en getogen schrijver Gerrit Krol, die aan de RUG wiskunde studeerde. De studierichting Nederlandse Taal en Cultuur en het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen hebben studenten van alle universiteiten in het Nederlandse taalgebied uitgenodigd om een in het Nederlands geschreven essay van maximaal 2.000 woorden in te zenden.

Hanna Végh schreef het essay waarin de taal een breekijzer blijkt te zijn in de anderstalige wereld waarin iemand zich begeeft als die zich van het ene land naar het andere land verplaatst. Hanna is afkomstig uit Hongarije en studeert dit jaar middels een uitwisselingsprogramma Nederlands aan de RUG. Deze zomer keert ze weer terug naar Budapest om daar haar bachelor Nederlands af te ronden, maar haar master wil ze sowieso in Nederland volgen. “Toen ik voor het eerst in Nederland kwam werd ik gewoon verliefd op de taal en op het land. Ik hou van schrijven en vooral van schrijven in het Nederlands,”zegt Hanna. Ze mocht als student haar dankrede uitspreken vanaf het voorname katheder in de Aula van de universiteit.

“Ze moest het woord ‘breekijzer’ nog even opzoeken in het woordenboek voordat zij zich aan het schrijven van het essay zette. Toen ze de betekenis gevonden had, bleek ze er zeer goed mee uit de voeten te kunnen. Ze beschrijft hoe het breekijzer van de taal haar de vrijheid gaf om de hele wereld te leren kennen. Met het verwerven van taal, verwerft de schrijfster een wereld,” zo stelt de jury.

Berto Merx

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.