Hogeland middenmoter groei zonnestroom

HET HOGELAND – In de gemeente Het Hogeland steeg de productie van zonnestroom in 2022 met 9,3 MW. Hiermee behoort de gemeente in de provincie Groningen tot de middenmoot In Eemsdelta steeg dit met 15,6 MW. De stad Groningen is topper met een groei van 24,3 MW zonnestroom. In geheel Nederland steeg de productie van deze vernieuwbare energie met 46 procent, aldus de cijfers die het CBS gisteren bekendmaakte.

´Dit komt vooral door het gebruik van nieuwe zonnepanelen. De energieproductie door zonnepanelen op woningen groeide in 2022 iets meer dan door zonnepanelen bij bedrijven,”  stelt de voorlichter van het CBS.  Het aandeel zonne-energie (elektriciteit en warmte) in het totale energieverbruik in Nederland is hiermee ook gestegen: van 2,1 procent in 2021 naar 3,3 procent in 2022. Naast biomassa en windenergie levert zonne-energie de grootste bijdrage aan hernieuwbare energie.

De energieproductie uit zonnestroom is in 2022 gegroeid naar 16,8 miljard kilowattuur (kWh). Bijna 60 procent van deze productie komt van zonnepanelen bij bedrijven. De rest komt van zonnepanelen op daken van woningen. Sinds 2019 is het opgestelde vermogen, oftewel de capaciteit, van zonnepanelen bij bedrijven groter dan bij woningen, vooral omdat er grote zonneparken bij zijn gekomen. In 2022 steeg de energieproductie van woningen wel iets meer (+49 procent) dan bij bedrijven (+45 procent).

In 2022 nam het totaal opgesteld vermogen van zonnepanelen in alle gemeenten van Nederland gemiddeld met 30 procent toe ten opzichte van 2021. In Dronten was de toename met 161 megawatt (MW) het grootst door de aanleg van het grootste zonnepark van Nederland. Met meer dan 100 MW volgen Borger-Odoorn en Hoogeveen. Het opgestelde vermogen van zonnepanelen op woningen groeide het sterkst in Utrecht, Rotterdam en Tilburg.

Berto Merx

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.